Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/pareizticigo-gavenis-14-marta-30-aprilim/

Pareizticīgo gavēnis (14. marta -30. aprīlim)

Gavēnis ir viens no stingrākajiem un ietekmīgākais no visiem gavēņiem.

Visās gavēņa dienās ir aizliegts pīpēt un dzert alkoholiskos dzērienus. Nedrīkst lietot dzīvnieku izcelsmes produktus (gaļu, zivis, pienu un olas), baltmaizi, konfektes, smalkmaizītes, majonēzi. Atļauta ir tikai augu valsts produkti (dārzeņi, augļi, žāvētie un kaltētie augļi), sālījumi un skābējumi( kāposti, sālīti un marinēti gurķi), sausiņi, tēja, sēnes, rieksti, rupjmaize, ķīseļi un putras gatavotas uz ūdens bāzes.

Pūpolsvētdienā drīkst ēst zivi. Pirmajā un pēdējā dienā gavēnis ir pats stingrākais. Tīrajā pirmdienā pieņemts vispār attiekties no jebkura ēdiena. Pirmajā gavēņa piektdienā drīkst ēst tikai „Kolivo” (no krievu valodas) -vārītus kviešus, kuri saldināti ar medu vai cukuru.

Pārējās dienās:

  • pirmdiena, trešdiena, piektdiena – sausie ēdieni (ūdens, maize, augļi, dārzeņi, kompoti);
  • otrdien, ceturtdiena - karstie ēdieni bez sviesta;
  • sestdien, svētdiena - ēdieni ar eļļu.

Daži ieteikumi Gavēņa ēdieniem:

Pirmie ēdieni:

  • zupas garšas uzlabošanai- burkānus un sīpolus vajag apcept, tad pievienot kečupu vai tomātu pastu.
  • boršā vai skābu kāpostu zupā pievienot bulgāru piparus,
  • lieliski Gavēni atvieglo zirņu vai pupiņu zupa, sēņu zupa vai skābeņu zupa,
  • zupas biezumam izmanto grūbas, rīsus, auzu pārslas, putraimus.

Otrie ēdieni:

Viens no galvenajiem ēdieniem varētu būt ēdieni no kartupeļiem; kartupeļi free, biezenis, kartupeļu kotletes, kartupeļi ar dažādām mērcēm, cepti kartupeļi ....

Tāpat var lietot zaļos zirnīšus, konservētas pupiņas ar dažādām mērcēm , kukurūza. Bet ceptas sēnes pilnīgi aizvietos Jums gaļu. Ja nu tik ļoti jau visi augstāk minētie ēdieni un varianti apnikuši, atceraties par soļanku un dārzeņu ragū. Soļanku var gatavot ne tikai no gaļas, bet arī no sēnēm, no dārzeņiem, zivīm, bet ragū „no visa kas gadās pa rokai”, kādi vien dārzeni garšo. Jebkurā ēdienā var pievienot riekstus, kas dos ēdienam īpatnēju garšu un arī sātu. Tāpat var lietot saldētus dārzeņus –brokoļus, Briseles kāpostus, pupiņas pākstīs, dārzeņu maisījumus.

Dzērieni un deserti

Sulas, ķīseļi, kompoti, tējas, morsi. Saldajā var pagatavot piemēram ābolu-burkānu biezeni, vai citus augļu biezeņus.

Brokatis

Brokastīs var ēst Musli (ar ūdeni vai sulu).

Bet ko ēst darba vietā?

Hmmm, piemēram varētu ņemt korejiešu burkānus, skābus kāpostus, svaigus dārzeņus un likt pēc izvēles lavašā, satīt caurulītē, sagriezt un ēst. Tāpat var ņemt līdzi sausiņus, barankas, riekstus, dažādas sēklas (saulespuķu, ķirbju...), kaltētus banānus, banānu čipsus, ievārījumu, jūras kāpostus un salātus. 

 Novēlu Jums jauku Gavēšanu!

Komentāri

ese:
01.04.05 01:24:22

Varbuut ka tomeer vareeja piemineet ka tas tomeer ir pareizticiigo gaveenis, kas beidzas ar lieldienaam. Cik man zinaams luteraanju un katolju lieldienas bija jau pagaajusjajaa nedeeljaa, kad arii beidzaas gaveenis
nata:
10.12.06 09:44:03

Augsā ir rakstīts ka tas ir pareizticīgo gavenis!!!!

Gribeju pajautat kur var dabūt vairak informacijas tiesi par pareizticīgo gavēni?
rrr:
24.01.07 21:49:32

gastronomiskaas izvirtiibas, nevis gaveenis
marja:
02.02.07 12:47:29

Miil,ie cilveeki, gaveenis saakas 19 Februari un ilgst liidz Lieldienaam 8.04.2007

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS