Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/pec-svetku-plapas-ziemassvetki/

Pēc svētku pļāpas - Ziemassvētki!

Ko jaunu izmēģinājāt Ziemassvētku galdā? Kas sanāca, kas nesanāca? Kādas atziņas, kādi padomiņi uz citu gadu?  

  • Nekas īpašs jau nav, tikai šogad izcili veiksmīgs galda klājiens - ne par daudz, ne par maz, tradicionāls un vienkāršs (citus gadus centos, ka tik varētu kaut ko interesantāk, neparastāk, vairāk - nekad, tik noskrieties vairāk). Darba ziņā ietaupīju spēku un laiku - kāposti paši dienu iepriekš izšķovējās, zirņi paši vārās, cepetis pats cepās, kartupeļus blakus cepetim un paši izcepās. Laikietilpīgākais laikam bija pīrāgu un smalkmaizīšu cepšana, bet tā kā cepu tikai pāris plātes, arī nekādi milzu darbi nesanāca. Lūk, par to ir vislielākais gandarījums - atšķirībā no iepriekšējiem gadiem nebiju noskrējusies un noņēmusies ar ēd maņām, bet galds bija labu labais.  Tik ar to cepeti, varbūt kāds pateiks, ko darīju nepareizi  Sanāca jau garšīgs un sulīgs, bet piedūmoja visu virtuvi - tauki sprakšķēja uz spirāles un stipri dūmoja. Varbūt augšējo spirāli vispār nevajag slēgt? No apakšas vien izcepsies? (elektriskajā cepeškrāsnī, cepeša gabals no lauku cūka).
  • Lasīju, ka taukiem vajag sāli piebērt, tad tauki nesprakšķ. Iespējams, ka gaļa bija bijusi saldēta.
  • Kārtējo reiz secināju, ka var iztikt bez lielas gatavošanas, lai visi būtu paēduši un apmierināti. Pusdienās kārtīgi paēda un vakarā iztika ar uzkodām.
  • Šoreiz neko daudz negatavoju, nebija arī daudz ciemiņu, un visi bija jau kur citur paēduši . Sataisīju tradicionālo siļķi kažokā (man ļoti garšo) un mencu aknu salātus (nenormāli trekni) pat nekādas gaļas negribējās, vienalga pierijos. Nu vēl mamma foreli bija atvedusi. Nu mums bija zivju galds un uz jauno gadu būs apmēram tas pats, mencu aknu vietā būs kaut kādi kalmāru salāti.

Mencu salāti:

Mencu aknas sagriež, pieliek sīpolus, olu un sajauc ar majonēzi. Olas vajag daudz Ā, nu vel melnus maltos piparus un sāli, ja vajag.

Tas pats, kas iepriekš, tikai sīpolu vietā es liku puravus, un vēl klāt liku sieru. secinājums, vajadzēja vairāk puravu un mazāk aknu. Sanāca tikai pagaršot, jo vienkārši vairāk nebija iespējams apēst, vīrs gan slavēja un tik ēda un ēda.

  • Diezgan tradicionāli - cepetis (labs sanāca), zirņi, rasols, pīrāgi un piparkūkas. Vēl marinētas sēnes. Īpaši uz ēšanu spiests netika, jo otrā dienā bija nopietnāks pasākums ar bagātīgu galdu. Galvenais šo Ziemassvētku atklājums bija, ka pati varu saviem spēkiem izcept piparkūkas gatavojot mīklu mājās.
  • Atziņas - neforsēt ar gaļas ēdieniem. Galerts, cepetis, kotletes, karbonādes rītā vakarā un kur tik ciemojies + riktīgi ar gaļu šķovēti kāposti. Mans kuņģis to vairs netur un nolēmu, ka turpmāk mana ģimene būs ja ne nu gluži veģetārieši, tad vismaz gaļu pa retam un drusku ēdāji. Viņi to vēl gan nezin.
  • Labs svētku ēdiens sanācis, tradicionālie zirņi ar šķiņķīti sīpolos galīgi netreknu, vārīti kartupelīši, cepeškrāsnī folijā cepts lasis, bija debešķīgs, dažādus salātiņus vēl sataisīju un bija riktīgi garšīgi. Saldajā bija augļi ar krēmiem, tie gan bija veikalā pirkti. Bija baigi labi, ne par daudz ne par maz. Un salātus taisīju tā, ka sagriezu svaigus saliku uz galda pa dažādiem šķīvjiem salāt lapas, tomātus, papriku un vēl vis ko un atsevišķos trauciņos krējums majonēze un vēl citas mērcītes un katrs varēja miksēt pēc sirds patikas.
  • Lielākā daļa ēdienu Ziemassvētkos bija tradicionāli un sen pārbaudīti. Vienīgais jaunums bija Ziemassvētku kēkss (tas, kurš bija jānotur brendijā) - un tas izdevās vienkārši lielisks!
  • Nu jā, kāposti. To pie vilšanās jāliek patiesībā. Jau pagājušajā gadā konstatēju, ka mūs ģimenei Dimdiņu gatavie sautētie kāposti ir caurejas zāles. Parastus skābētus Dimdiņ kāpostus vēl varējām ēst. Šogad sameklēju nesautētus, nosutināju, un visi paskraidījām. Skābie kāposti jāpērk tikai tirgū, ja var tikt turp...Citādi man jau gadiem standarts Ziemsvētkos ir krāsnī cepti kartupeļi + sautēti skābie kāposti, cūkas karbonāde, pīrāgi un vēl kaut kas gards pie kafijas. Šogad kanēļmaizes.
  • Tradicionālā cepeša vai karbonādes vietā šogad atklāju cūkas šņukuriņus. Cūķim mutē ābols, nāsīs pa zaļumu pušķītim. Mmmm, super smuki apetītlīgi un gardi sanāca.
  • Atklājums: pašu skābēti kāposti. Divas nedēļas pirms Ziemassvētkiem ieliku vienu 10 kg spaini un uz svētkiem kāposti gatavi. Nevar tirgū vairs dabūt riktīgi labus kāpostus (varbūt vienkārši pareizās tantes nepazīstu) un galvenais savējie kāposti kuņģi nededzina, kas ir obligāta parādība veikalā un tirgū pirktajiem (nez ko viņi tur klāt liek). Izsautēju vienu daļu , nu pavisam cita garša! Un vēl atklāju: karsto šokolādi (melnā šokolāde + kafijas krējums). Mmmm, varen gardi un pietiek ar mazu krūzīti. Nu nekādus saldumus pēc šitā vairs negribas
  • Izmēģināju piparkūkas ar citrona glazūru, dikti gardi! Bet kopumā mums uz galda nekad nav nekas par daudz- pašu cepts un gatavots cepetis pēc pagājušā gada Santas Ziemassvētku pielikuma receptes, vārīti kartupeļi, vistu gaļas salāti, marinēti gurķīši, pīrādziņi, mandarīni un neatņemama mūsu ģimenes sastāvdaļa Ziemassvētkos ir Melnais princis! Pēc tam braucām pie vīra vecākiem, ak, vai, nu tur nu gan....tā jau maz šķīvī ieliku, un to pašu ar mokām apēdu! Tik sātīgi- trekni! Un nemanot 2 kg klāt, vai nu tauku vai nu liekais šķidrums uzkrājās, kā rezultātā ne pārāk laba pašsajūta! Nākamgad, lai vīra vecāki brauc pie mums.
  • Izdevās vienkārši kolosāla Ziemassvētku augļu kūka pēc Cāļa receptes (garā - ar brendiju). Žāvētos augļus mērcēju brendijā diennakti, pēc tam gatavo kūku laiku pa laikam tā diezgan bagātīgi palaistīju ar to pašu. Vēl pārlēju ar kausētu melno šokolādi un parotāju ar šādiem tādiem rotu krikumiem -mmm, mēli varēja norīt! Gribēju kolēģēm uz darbiņu kādu gabaliņu sataupīt, bet neizdevās.
  • Cepetis, kāposti, mandarīnu kalni un konču kalni bērnam, jo sadāvināti eglītēs.  Ziemassvētku saldējums arī. Un vēl arī karstais Cido Ziemas dzēriens visai ģimenei - karstvīna vietā, uzlabots ar medu, apelsīna šķēlītēm un garšvielām.
  • Vecgada galds jātaisa gribot - negribot, jo bērnam ir dzimšanas dienā. Sapratu, ka nevienam vairs nevajag rasolu, žāvējumus, un pat vistu ēda tā švakāk - galvenais lai ir daudz dažādi interesanti salāti, ne pārāk trekni. Un deserta vietā uz, urrā, aizgāja augļi ar putukrējumu - vienkārši palielos gabaliņos sagriezti dažādi augļi un virsū čupa ar putukrējumu - izēda 2 lielas bļodas un daudzi pat atteicās no tortes.
  • Nejauši atradu pagājušā gada Dienas Ziemassvētku pielikumu, un tur bija recepte cepetim medus un sinepju garoziņā. Trakoti jau nu tobrīd sakārojās (smuka bilde bij), tad nu arī izrunājos un radinieces tūlīt nolēma, ka tas arī varētu būt mūsu Ziemassvētku ēdiens. Patiesībā sanāca ļoooooooti garšīgi, tikai ar savām niansēm Gaužām nožēloju, ka man nav blendera, jo to garoziņu taisano medus, sinepēm, šalotes sīpoliem, kausēta sviesta, un-SABLENDERĒTAS BALTMAIZES. Nu ja, bet man tā blendera nebija, tad nu sadrupināju ar rokām, cik varēju un... Nu, jāsaka, mīkla īpaši labi negribēja vis smērēties. Un tā nu cepetis bija šausmīgi garšīgs, bet ne īpaši smuks. Es pat teiktu-izskatījās diezgan aizdomīgi.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS