Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/royal-icing-jeb-balta-glazura-dekoru-veidosanai/

ROYAL ICING jeb baltā glazūra dekoru veidošanai

Royal Icing -  olbaltumu zīmējamā glazūra, to neizmanto kā dekorējamo krēmu, bet tikai, lai veidotu dažādas figūras, ornamentus un dekorus. No sākuma veido šablonus un tad ar „icing” masu tos zīmē, rezultātā iegūstam saldas un ēdamas figūras, kuras pirms lietošanas izkaltē un glabā konfekšu vai plastmasas kārbās – sausās vietās. Izgatavotās figūras nevar uzglabāt ledusskapī un mitrās vietās. Kā arī nedekorē kopā ar krējuma vai putukrējuma krēmiem, jo „icing” figūras izkusīs, tāpēc lieto kopā tikai ar olbaltumu krēmiem. „Icing” var nopirkt jau gatavu veikalos.

  • Lai veidotu dekorus nepieciešams izveidot šablonu vai ņemt jau gatavu, vislabāk te palīdz bērnu krāsojamās bildes, kuras var izmantot dekoru veidošanai, tik jāatrod piemērotākā. Uz vajadzīgā zīmējuma uzliek caurspīdīgu plēvi, vislabāk to, kas paredzēta projektoriem.
  • No biezas plēves vai papīra satin ciešu turziņu, bet lai paliek maziņa atvere, pa kuru spiest masu un zīmēt. Var ņemt arī parastu maisiņu un izgriezt nelielu caurumiņu. Turziņu vai maisiņu piepilda ar masu un sākam zīmēt uz plēves, kura uzlikta uz zīmējuma, kuru vēlamies iegūt kā dekoru. Ļoti uzmanīgi izspiež masu un zīmē kontūru, jāseko, lai visas līnijas savienojas, savādāk pie noņemšanas zīmējums sadrups, ja paliks atstarpes starp līnijām.
  • Zīmējumu noliek sastingt ar visu plēvi. Tā kā dekori no „icing” ir ļoti trausli, tad tie ir jātaisa diezgan palieli. Ja dekoram nepieciešams piedot kaut kādu formu, tad nepieciešamas palīgierīces, palīgmateriāli, kas to izdarīs. Piemēram: taurentiņus liek kaltēties grāmatas atvērumā. Tad viņi būs ar pie paceltiem spārniem.
  • Kad strādā ar „icing” neaizmirsti rokas stiepienā turēt mitru lupatiņu, lai nosegtu caurumiņu, pa kuru zīmē, jo masa diezgan ātri sacietē un tad bieži ir jātīra, bet mitra lupatiņa, palīdz tam nesakalst.
  • „Icing” viegli noņemt, ja sakaltušu noliek ar visu plēvi uz galda malas un tad dekoru uzmanīgi tur un plēvi velk uz leju.
  • Kalst „icing” kā nu kuro reizi, viss atkarīgs no dekora lieluma, dekora krāsas un telpas mitruma. Parasti 2 dienas ir pietiekami, lai izkalstu parasts ziediņš. Lieliem dekoriem nepieciešamas 5-6 dienas. Var likt arī cepeškrāsnī kaltēties, bet tad ne vairāk, kā 40*C.
  • „Icing” var iekrāsot ar pārtikas krāsvielām, bet reizēm no tām masa kļūst šķidrāka, tad jāpiemaisa nedaudz pūdercukurs.

Nelielas viltībiņas:

  • Masa jākuļ vismaz 10 minūtes, lai tā būtu gaisīga un bieza.
  • Lai figūras/dekori viegli atdalītos no plēves, plēve pirms tam jāieziež ar eļļu.
  • Ja gatavā masa netiek izmantota uzreiz, to nepieciešams pārklāt ar mitru salveti vai lupatiņu.
  • Ar gatavo masu pilda turzu un tikai tad nogriež galu, lai iegūtu nepieciešamo līnijas platumu.
  • Var zīmēt arī uzreiz uz tortes, tik tad ir jāskatās, lai pamats ir sauss. Uz putukrējuma, želejas, ievārījuma, nekas nesanāks, jo glazūra izkusīs.

„Icing” jeb baltās glazūras recepte:

  • 1 olas baltums
  • 250 g pūdercukurs (reizēm pūdercukurs ir nepieciešams vairāk, jo viss atkarīgs no olbaltuma lieluma)
  • ½ TK citronu sula vai naža gals citronskābes, var arī vairāk likt, atkarīgs cik skābens pašam tīk. Citrona sulu pievieno nevis kulšanas sākumā, bet gandrīz pašās beigās, tad dekori nav tik drūpoši

Olu baltums no dzeltenuma ir jāatdala ļoti uzmanīgi, lai neviena dzeltenuma gabaliņa nebūtu baltumā. Olu baltumus ar dakšiņu sakuļ vieglās putās (nekādā gadījumā to nedari ar mikseri vai blenderi. Olu baltumi  NAV jākuļ stingrās putās, bet pavisam nedaudz). Pēc tam pakāpeniski iemaisa izsijātu pūdercukuru. Kā pašu pēdējo iemaisa citrona sulu vai citronskābi. Maisa līdz veidojas viendabīga, noturīga masa. Gatavs. 

Vēl viena recepte:

  • 3 olu baltumi
  • 450 – 675 g pūdercukurs
  • 3 TK citrona sula
  • 1 ½ TK glicerīna (pievieno, jo tad glazūra paliek mīkstāka un maigāka)

Olbaltumus liek māla bļodiņā un ar koka karoti nedaudz saputo (elektrisko mikseri labāk šajā procesā neizmantot, jo mikseris veido izteikti gaisīgu masu, bet šīs glazūras gatavošanā, no tā ir jāizvairās). Olbaltumos iekuļ citrona sulu, glicerīnu un pusi pūdercukura. Kuļ līdz masa kļūst balta. Tad iekuļ otru pusi pūdercukura un kuļ līdz mīkstām, noturīgām putām, lai pavelkot ar karoti veidojas spici tornīši no masas. Trauku pilnībā pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj ievilkties vismaz 1 stundu.

  1. Lai glazūru izmantotu tortes virsmas pārklāšanai vai figūrai aizpildīšanai, pamatglazūrā iemaisa 4 ĒK ūdens. Lai noteiktu glazūras pareizo konsistenci  - karoti iemērc glazūrā un ja karoti paceļ, tad glazūrai ir pilnībā jānosedz karotes otra puse un glazūrai tā ir jānoturas un nevar notecēt.
  2. Līnijām, uzrakstiem, mežģīnrakstiem – pamatglazūrai pievieno 3 ĒK ūdens. Lai noteiktu glazūras pareizo konsistenci – paņem karoti un ar karotes apakšu viegli pieskaries glazūrai, paceļot karoti ir jāveidojas nelieliem
  3. Tornīšiem/pīķiem. Lapiņām, groziņiem, apmalītēm – glazūrai pievieno 3 ĒK ūdens un 450 g vietā ņem 650 g pūdercukura. Glazūrai  jāveido asi un tievi tornīši/pīķi.
  4. Ziediem, sniegam – pievieno 2 ĒK ūdens. Glazūrai jāveido stingri un noturīgi tornīši/pīķi.

Komentāri

feja:
16.03.09 13:39:09

ĻOTI SKAISTA IDEJA,PALDIES. NOTEIKTI PAMĒĢINĀŠU!
santa:
12.07.09 21:54:06

Sakiet lūdzu , kā ar krāsiņām glazūrai ? Kur pie mums var nopirkt ? gan krāsas, gan tūti ar uzgaļiem , lai veidotu rotājumus ?

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS