Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/sarkana-ballite/

Sarkanā ballīte

"Sarkanas, sarkanas visas manas bantes
Sarkans viss ko mīlēju.
Tādēļ es mīlēju visu kas ir sarkans,
Jo mans mīļais pažarnieks."

Ja vēlies rīkot tematisko ballīti, viens no piedāvātajiem variantiem ir Sarkanā ballīte. Dažas idejas pasākuma organizēšanai:

  • Sarkani ielūgumi - sarkana apdrukāta bante, sarkans papīrs, sarkans aprakstīts zīmulis, sarkans ābols ar iesprautu karodziņu uz kura ielūguma teksts.
  • Tērpi - lūgums ieraksties sarkaniem, vai kādam noteiktam aksesuāram jābūt sarkanam - teiksim zeķes, cimdi, šallle,  brilles, cepure.
  • Telpas noformējums - sarkani baloni, sarkani serpentīni, sarkanas sirdis izgrieztas no sarkana papīra.

Un zemāk sarkanu ēdienu, dzērienu receptes: 

Sušī tomāti ar ikriem 

Gatavošanas laiks: 35 minūtes

/40 gab./ 

  • 150 g rīsi
  • 2 ĒK rīsu etiķis (ābolu etiķis arī der)
  • 1 ĒK cukurs
  • sāls
  • 40 mazītiņi tomātiņi
  • 50 g sarkanie ikri

Rīsus noskalo un uzvāra 150 ml ūdens (rīsus liek aukstā ūdenī). Vāra uz mazas liesmas ar uzliktu vāku apmēram 10 minūtes. Noņem no plīts. Samaisa etiķi, cukuru un 1/2 TK sāls, to visu iemaisa rīsos. Atstāj 10 minūtes ievilkties. Tomātiņiem nogriež cepuri un ar mazu karotīti uzmanīgi izņem sēklas. Tomātos pilda rīsus un kārto uz paplātes. Īsi pirms pasniegšanas katram tomātiņam uzliek nedaudz sarkano ikru.

Meksikāņu vistas iesmiņi

Gatavošanas laiks: 35 minūtes

/10 personām/

  • 400 g sīpoli
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 2 sarkanie čilī pipari
  • 4 TK sausā meksikāņu garšvielu maisījuma
  • 8 ĒK apelsīnu sulas
  • 8 ĒK kečupa
  • 8 ĒK baltvīna etiķa
  • 2 ĒK sinepes
  • maltas krustnagliņas
  • Vorčestras mērce
  • sāls
  • 1 kg vistas filejas
  • eļļa

Sīpolus, ķiplokus, peperoni rupji sakapā, pēc tam sasmalcina virtuves kombainā. Iegūto putriņu samaisa ar garšvielu pulveri, apelsīnu sulu, kečupu, etiķi, sinepēm, 2 naža galiem krustnagliņu, šļuku Vorčestras mērces, sāli. Vistas fileju nosusina, nogriež taukus, plēves un sagriež 20 garenās strēmelēs. Strēmeles sprauž uz garajiem koka iesmiņiem (viļņveidīgi). Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem, cepešpannu nedaudz ieeļļo, iesmiņus apsmērē ar marinādi. Iesmiņus cep apmēram 7 minūtes, tad apgriež un cep vēl 7 minūtes. Kad gatavi, liek galdā kopā ar atlikušo marinādi. 

Sarkanie makaronu salāti

Gatavošanas laiks: 45 minūtes + ievilkšanās laiks

/10 personām/

  • 500 g makaroni
  • sāls
  • 6 sarkanās paprikas
  • 800 g tomāti
  • 8 ĒK etiķa
  • 8 ĒK citronu sulas
  • 8 ĒK olīveļļas
  • pipari
  • cukurs

Izvāra makaronus, notecina uz sieta. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem, papriku nomazgā, nosusina, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, papriku liek ar griezumu uz leju uz cepamās pannas, cep 20-25 minūtes, kamēr miziņa paliek brūna un uzpūšas. Izņem no krāsns, apsedz ar mitru dvielīti un nedaudz padzesē. Ar mazu nazīti nomizo un sagriež nelielos gabalos (tā, lai mutē var dabūt). Tomātus nomazgā, izņem sēklas un sagriež gabalos. Mērcei sajauc etiķi, zitronu sulu, olīveļļu, sāli, piparus, cukuru. Sajauc makaronus, tomātus un papriku ar mērci, ļauj 1 stundu ievilkties.

Kanapē maizītes ar karpačo

Gatavošanas laiks: 30 minūtes

/20 gab./

  • 100 g liellopa filejas (gaļai jābūt ļoti kvalitatīvai!)
  • nedaudz eļļas
  • 3 ĒK majonēzes
  • 1 TK citronu sulas
  • šļuka Vorčestras mērces
  • sāls
  • pipari

20 gabaliņi apgrauzdētas rupjmaizes (var no lielākām šķēlēm izspiest ar glāzi apaļas ripiņas). Lopa fileju pārgriež uz pusēm PA šķiedru, ietin pārtikas plēvē un uz 20 minūtēm ieliek saldētavā. Izņem no saldētavas un ar ļoti asu nazi griež ļoti plānās šķēlītēs. Ņem palielu gabalu pārtikas plēves, nedaudz ieeļļo, uz tās liek vienu blakus otrai gaļas šķēles, pārklāj pāri otru tādu pašu nedaudz ieeļļotu plēvi. Ar pirkstiem saspiež šķēles plakanas. Sajauc majonēzi, citronu sulu, Vorčestras mērci ar sāli, pipariem. Maizes šķēles apsmērē ar majonēzes maisījumu, liek virsū gaļu. 

Tomātu Aioli

Gatavošanas laiks: 25 minūtes

/10 personām/

  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 neliels kartupelis (~50 g)
  • sāls
  • 2 ĒK majonēzes
  • 2 ĒK nesaldināta jogurta
  • 2 ĒK tomātu pastas
  • 1 ĒK citronu sulas
  • 400 g kaltēti tomāti eļļā
  • pipari

Svaigi dārzeņi (burkāni, gurķi, puķkāposti, paprika) mērcēšanai.

Ķiploku sasmalcina, kartupeli nomizo un izvāra sālsūdenī, saspaida ar dakšiņu, pievieno ķiploku, majonēzi, jogurtu, tomātu pastu, citronu sulu, samaisa. kaltētos tomātus notecina, nedaudz nosusina, sasmalcina virtuves kombainā un sajauc ar pārējo. Pēc garšas pieliek sāli un piparus. Liek bļodā uz galda un ēd, mērcējot šai brīnumā sagrieztos svaigos dārzeņus.

Ogu biskvīti

Gatavošanas laiks: 10 minūtes

/10 gab./

  • 10 apaļi sviesta cepumi (~7 cm diametrā)
  • 50 g sarkanu ogu (avenes, kazenes, sarkanās plūmītes, jāņogas utt.)
  • ievārījuma 50 ml saldais krējums
  • 20 g sarkanu ogu želejas
  • svaigas sarkanas ogas

Katram cepumam uzsmērē ~1 TK ievārījuma. Saputo saldo krējumu, beigās pieputo klāt želeju un liek uz katra cepuma pa kleksim. Cepumus kārto uz paplātes un dekorē ar kādu sarkanu ogu. Līdz pasniegšanai tur vēsumā.

Kokteilis Negroni

Gatavošanas laiks: 3 minūtes 

/10 glāzēm/

  • 200 ml Campari
  • 200 ml vermuts Rosso
  • 200 ml džins
  • ledus
  • 200 ml auksts sodas ūdens
  • apelsīna mizas strēmeles dekorēšanai

Campari, vermutu, džinu un ledu samaisa, lej kokteiļu glāzēs un dekorē ar apelsīna miziņām. Sodas ūdeni pasniedz atsevišķi.

Aukstā tomātu un apelsīnu zupa

Gatavošanas laiks: 20 minūtes, dzesēšanas laiks vismaz 30 minūtes

/10 personām/

  • 2 kg tomāti
  • 500 ml apelsīnu sulas
  • sāls
  • 1-2 ĒK sojas mērces
  • cukurs

Tomātuz sagriež, izņem sēklas, sagriež sīkāk un sasmalcina virtuves kombainā. Liek katlā un pielej apelsīnu sulu, pieliek garšvielas un ar mikseri vēlreiz uzputo. Liek ledusskapī uz vismaz 1/2 stundu. 

Fish and Fruit

Gatavošanas laiks: 10 minūtes

/10 personām/

  • 2 kg arbūza
  • 200 g kūpināta laša
  • 100 ml olīveļļas
  • 100 ml citronu sulas
  • 2 ĒK sasmalcināta estragona
  • sāls
  • pipari
  • 1 ĒK sezama sēkliņas

Arbūzu sagriež plānās šķēlēs un liek uz liela šķīvja, blakus kārto šķēlēs sagrieztu lasi. Visu pārlej ar marinādi no eļļas/citronu sulas, pārkaisa estragonu un sezamu.

Autors: Nora 

Komentāri

annnija:
26.10.06 15:42:49

Superīgas idejas! Paldies!
nita:
27.10.06 19:48:22

Jā, bet kur vakara programma - atrakcijas, spēles utt.???????

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS