Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/tradiconalais-latviesu-ediens/

Tradiconālais latviešu ēdiens

Kas būtu viegli pagatavojams tradicionāls, nacionāls latviešu ēdiens? Man te svešzemē – Anglijā - jāgatavo savas valsts nacionālais ēdiens uz tādu kā nacionālo ēdienu vakarēšanas pasākumu. Bēdīgākais, ka ir attiecīgo produktu trūkums un gatavošanas iespējas ir minimālais. Ir kādi labi ieteikumi?

  • Kartupeļu pankūkas ar skābo krējumu? (sarīvē uz rupjās rīves zaļus kartupeļus...), bet te jau vajag cept.... hmmm nacionālo gardumu - lavašā satīti salāti un zivis...? Rupjās maizītes ar biezpienu? (nebūs jau Lāču maizes, bet tomēr...), ķimeņu siers būtu labs variants...
  • Tas gan no saldajiem - biguzis. Īsti vairs neatceros recepti, bet man liekas bija grauzdēta, rīvēta rupmaize ar dzērveņu sulu un medu. Pasniedz ar putukrējumu.
  • Ja ir pieejama kārtīga rupjmaize, tad rupjmaizes kārtojumu gan var taisīt!
  • Anglijā dzīvojošās mācēs noteikti labāk pastāstīt, bet ir taču krievu pārtikas veikali, kur daudz kas ir arī no latviešu pārtikas un krējums tur ir ļoti labs (krievu veikalos), ja nu gadījumā izdomā kartupeļu pankūkas cept.
    Ar rasolu uzmanīgi- ir dzirdēts, ka esot izbrāķēts tieši tādēļ, ka sastāvdaļas ļoti sīki sagrieztas. Izskatoties, ka jau sagremots un pasniegts. Ja nu izdomā rasolu taisīt, tad necenties īpaši sīki sagriezt.
    Lašmaizes ir laba lieta. Cik ir taisīts - tās parasti pirmās no galda tiek nolasītas.
    Kā ir – Anglijā vai var gatavu rauga mīklu nopirkt? Speķa pīrādziņi arī parasti aiziet uz urrāaaa.
    Ko vēl? Siera salātiņus var uztaisīt ar labi daudz ķiplokiem, sagriež šķēlēs garo Baguett maizi, virsū siera salātiņus. Nebūs akurāt nacionāls, bet arī labi aiziet.
  • Speķa pīrāgi u.c. tradicionāli rauga mīklas izstrādājumi - kā plātsmaizes - parasti ārzemniekiem ir topā. Ja ir normāla cepeškrāsns un tā ģimene ļauj šeptēt pa virtuvi, es laikam ceptu tos. Kartupeļu pankūkas īsti garšīgas tomēr ir siltā veidā.
  • Plātsmaizes - varētu ābolu plātsmaizi. Biezpienu plātsmaizei būs grūti atrast. Vēl varētu buljona pīrādziņus.
  • Bukstiņu biezputra un sklandrauši.
  • Pupiņu zupa ar žāvētu cūkas stilbiņu. Pupiņu salāti vai pupiņas ar speķi un sīpoliem. Piena zupas.
  • Kartupeļu biezputru var būt sataisīt un klāt speķīti ar sīpoliņiem piecept.
  • Ārzemniekiem garšo mūsu pīrāgi, frikadeļu un pupiņu zupa, siera salāti, maizes zupa.
  • Mājiņas no biezpiena sieriņiem.
  • Ja nav bail eksperimentēt ar vietējiem produktiem - var arī kāpostus nošmorēt un ar poļu desiņām pasniegt. 
  • Visparastākās plānās pankūkas. Piens, milti un olas takš veikalā būs? Un zapti arī piemeklēsiet.
  • Ārzemnieki baigi slavē siļķi kažokā. Pirmajā laikā Kanādā uz katru tusiņu ar groziņiem lūdza, lai taisu "latvian salad"  tur gan arī vajag vārīt dārzeņus ... tādas riktīgas siļķes te nav, tāpēc pērku "marinated herring european style" un garšo labi. Man tik neticās, ka krējuma tiešām nav? Šeit pārdodamais sour cream garšo gluži kā normāls latviešu krējums, vienīgi konsistence viendabīgāka.

Komentāri

inguna:
23.06.07 15:48:46

Ari francuziem garso speka piragi,betslki kazoka gan nemil.Labi garso biesu zupa un skabenu zupa.
Katrina:
20.11.07 00:53:25

Nu ir jaacienaa draugi Anglijaa:) Esmu lamataas!Visticamaak pasniegshu frikadelu zupinju ar piiragiem!
Liels paldies par padomiem un idejaam!
Njam!
Kristik23:
12.02.08 14:48:58

Latviesiem nau savu nacionalo edienu
ja paskatisaties tad redzesat sapratisat ka viss ko Latvieesi sauc par savejo (tradicijas receptes utt) ir aiznemtas no citam valstim Krieviem Zviedriem utt
Pat Ligo ja paskatisatiews redzesat ka nau Latviesu svetki
ILONA:
13.07.08 18:24:36

Aarzemees nav gruutiibas atrast sastaavdalas,lai pagatavotu muusu tradicionaalos eedienus.Raugu var nopirkt jebkuraa maizniicaa,biezpienu arii var atrast lielveikalos(gatavs,samaisiits,tik vajag pielukt saali peec garsas).Sameklee vaardniicaa ka tulkojas jums intereseejosais produkts,un uz prieksu.Vieglaak ir samekleet kaadu"krievu"veikalu,bet tur juusu mekleetaa prece maksaa3reiz daargaak,kaa lielveikalaa aiz stuura...
sandra:
24.09.08 10:29:38

ļoti intresanti bet vai kads bvarētu uzrakstīt par latviešu nacionālajiem ēdieniem??????? lūdzu!!!!
mara:
18.03.09 00:01:45

Man daniem japiedava latviesu edieni, ko var dani pasi uzgatavot rupnicas ednica, tad nu domaju, bet pagaidam tikai ir pupinu zupa un maizes zupa, otrajam nav vel isti idejas, vabut karbonade, fri un svaigu kapostu salatini.
zaptite:
20.09.09 12:52:24

ka ir ar mellenu un dzervenu klimpam? vai tas neskaitas latviesu nacionalais ediens?
mimika:
28.11.09 16:03:23

bet vai tad variti kartupeli un silke salita un biezpiens neskaitas nacionalais latvijas ediens

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS