Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/trauki-mikrovilnu-krasnij/

Trauki mikroviļņu krāsnij

Produktu apstrādei mikroviļņu krāsnī liela nozīme ir trauka izvēlei, kurā tiek gatavots produkts. Gatavošanai mikroviļņu krāsnī, labi noder trauki no materiāla, kas labi caurlaiž eletromagnētiskos viļņus, tas ir stikls, porcelāna, keramika, fajanss, plastmasa. Elektromagnētiskie viļņi iet cauri arī papīram un kartonam. Toties metāls nelaiž cauri elektromagnētiskos viļņus un pat tos neatstaro, tāpēc traukus no metāla  neizmanto gatavošanai mikroviļņu krāsnīs.

Vislabāk protams izmantot traukus, kas ir speciali paredzēti gatavošanai mikroviļņu krāsnī.. To izgatavo no termoizturīga  vai ugunsizturīga stikla, porcelāna, keramikas, karstumizturīgas plastmasas. Dziļā traukā ēdiens gatavojas ilgāk, kā seklā; apaļā traukā-vienmērīgāk, kā kantainā.

Traukā ar izliektām malām  ēdiens var piedegt, bet vidus var palikt neizcepies.

Ja jums nav speciāla trauka mikroviļņu krāsnij, izmantojiet vienkāršu nemetālisku trauku, tikai no sākuma to pārbaudiet. Lai to izdarītu, ņemiet trauku, kuru izmantosiet, lieciet mikroviļņu krāsnī un sildiet uz pilnas jaudas, 30 sekundes,  ja trauks ir nedaudz sasilis vai palicis auksts, tad droši variet to izmantot turpmākai gatavošanai. Ja trauks ir stipri sakarsis, tas nozīmē, ka tādu trauku labāk neizmantot, gatavojot mikroviļņu krāsnī.

Keramikas, māla, fajansa trauki-šie trauki ir parocīgi tāpēc, ka pēc gatavošanas tos uzreiz var pasniegt galdā.  Trauki praktiski neuzkarst, nepaņem siltumu no produkta, bet tieši otrādi pilda termoregulētāja lomu. Nepieciešams zināt, ka daži keramikas un fajansa trauki, tomēr spēcīgi uzkarst un vaininieks ir specifiskas piedevas, ko izmanto pagatavojot traukus.

Gatavošanai kombinētos, grila un karstā gaisa režīmos neizmantot  keramikas traukus, kas paredzēta līdz 140 *C. Gatavojot tādos režīmos izmantot ugunsdrošus traukus, kas paredzēti līdz 300*C.

Keramikas un māla traukiem ir jābūt pilnībā pārklātiem ar glazūru, tas nozīmē, ka trauks ir izturīgs un ilgi kalpos. Sekojiet, lai uz glazūras neparādās plaisas. Mazgājot šādus traukus, plaisās iekļūst ūdens, kas mikroviļņu krāsnī spēcīgi uzkarst un līdz ar to trauks var plīst.

Izmantojot keramikas traukus un podiņus, pirms pagatavošanas neslapiniet tos ūdenī.

Porcelāna trauki. Termoizturīgi un ugunsdroši porcelāna veidi derīgi izmantošanai mikroviļņu režīmos. Lai gan termoizturīgais porcelāns, nav derīgs grila, karstā gaisa un kombinētajos režīmos. Galvenais pievērst uzmanību, lai uz porcelāna traukiem nebūtu nekādu metālisku dekoru, zelta vai sudraba zīmējumu, apmalītes, stīpiņas u.c.  Pie tam porcelāna trauki, parasti spēcīgi sakarst, tāpēc pie izņemšanas no mikroviļņu krāsns, ieteicams izmantot cimdus, lai neapdedzinātu rokas.

Plastmasas trauki un plastikāta maisiņi galvenais noteikums plastmasas traukiem, izmantojot tos gatavošanai parastā mikroviļņu krāsnī ir karstumizturība, jo temperatūra uzkarstot pārsniedz 100*C. Tāpēc izvēloties traukus, pievērsiet uzmanību, lai būtu atzīme, ka termoizturība ir līdz 140 *C vai speciāli paredzēta mikroviļņu krāsnīm. kombinētajās mikroviļņu krāsnīs šos traukus var izmantot tikai mikroviļņu režīmos.

Plastmasas rezervuāros, kuros iepako sasaldētos produktus, ne vienmēr iztur uzkarsēšanu pat līdz 95*C (standarta atsaldēšanas temperatūra). Tāpēc, pirms lieciet mikroviļņu krāsnī uz atsaldēšanas režīmu vai sasildīšanas režīmu, pārliecinieties, ka produktu var karsēt, par to jābūt speciālam marķējumam. Piezīme uz trauka par to, ka var izmantot trauku mazgājamās mašīnās, arī nozīmē, ka tas  ir termoizturīgs.

Nedrīkst sildīt produktus plastmasas maisiņos, ja tie ir paredzēti tikai produkta uzglabāšanai. Ar pārtikas plēvi var pārklāt ēdienu, kuru gatavo mikroviļņu krāsnī, bet plēvei jābūt brīvi uzklātai, lai laiž cauri tvaiku, ja pārklāsiet un tvaikam nebūs kur izplūst, jūs riskējiet apdedzināties.

Ja vēlaties gatavot treknu ēdienu vai cukuru plastmasas traukos, tad labāk to nedarīt, jo šie produkti spēcīgi uzkrāj mikroviļņus un uzkarst līdz izkušanai temperatūrai, kas var novest pie plastmasas trauka deformēšanās.

Trauki no koka.  Koka traukus drīkst likt mikroviļņu krāsnī tikai uz īsu laiku. Tā neder cukura un trekna ēdiena gatavošanai, jo šie produkti spēcīgi sakarst un koks var apdegt.

Trauki un iepakojumi no kartona un papīra. Traukus un iepakojumus no papīra un kartona izmanto tikai ātrai uzsildīšanai vai produktu gatavošanai, kas satur maz taukus, cukuru un ūdeni. Pirms izmantojiet sildīšanai necaurredzamus maisus, kurus parasti izmanto lielveikalos pie grila stenda, lai ieliktu gaļu, vistu, pārbaudiet vai maisu iekšpuse nav no alumīnija folija.  Mikroviļņu krāsnī folija atstaros starus, kas var aizdedzināt papīru. Nedrīkst izmantot maisiņus un glāzītes no vaskpapīra, jo pie uzsilšanas iepakojums var izkust.

Folija. Kā jau tika pieminēts, metāliskie priekšmeti apstrādei mikroviļņu režīmā nav ieteicami. Tomēr nelieli  folijas gabaliņi  tiek izmantoti mikroviļņu krāsnīs, lai aizsargātu no karstuma smalkas, plānas [produkta vietas, piemēram vistu kājiņas, spārniņi, dekorējumi saldajos ēdienos u.c.  Gatavošanai laikā šos folijas gabaliņus noņem un turpina gatavot. Sasaldētus un citus produktus var pagatavot folija iepakojumos, ja folija iepakojuma dziļums nav dziļāks par 2 cm. Tikai neaizmirstiet noņemt folija augšējo kārtu! No augšas atvērtu folija iepakojumu liek papīra kastītē vai maisiņā un tad liek krāsnī.

Tiek ražota arī speciāla folija mikroviļņu krāsnīm. Ar to pārsedz gan traukus, gan formas, kuras nevar nosegt ar vāku. Folija ir daudz biezāka nekā parastā un piemīt daudz lielāka  karstumizturība (parastā folija var izkust). Speciālajā folijā ir mazas spraugas, caur kurām iziet tvaiks un tas regulē siltuma apmaiņu. Parasto foliju arī var izmantot, bet tad ar dakšiņu vajag to sacaurumot, lai izietu tvaiks.  Foliju nedrīkst aizvērt ar metāliskām skavām, labāk izmantot gumiju vai līmlenti.

Sekojiet, lai folija gabaliņi vai iepakojums atrastos 2 cm attālumā no mikroviļņu krāns iekšējām sienām.

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS