Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/tvaika-katls-ka-izveleties-piemerotako/

Tvaika katls: kā izvēlēties piemērotāko

Kas ir pirmais, kas iešaujas prātā, dzirdot vārdu salikumu tvaika katls? Viens no variantiem varētu būt pirts, kura attīra ķermeni, ādu un relaksē. Elektriskais tvaika katls ir arī sava veida pirts, tikai paredzēta vairāk pārtikas produktiem. Viens ir skaidrs, ka gan pirti, gan tvaika katlu vieno mūsu veselība un pašsajūta! Par to, kā izvēlēties labāko no labākajiem tvaika katliem lasi zemāk.
No sākuma iepazīstināšu Jūs ar šī raksta galveno varoni – elektrisko tvaika katlu. Tvaika katls parasti sastāv no trīs daļām:

  1. Bāze. Šī daļa satur sevī pašu pamatu – elektrības padevi, vadu un slēdzi. Tas nepieciešams tāpēc, lai uzsildītu ūdeni, kas tiek liets tam paredzētā vietā, kas savukārt veido tvaiku un ir visa sāls. Vadības pults arī atrodas bāzes daļā.
  2. Tvaika katla grozi. Grozi tiek gatavoti no plastikas, kas augstvērtīga, pielāgota uztura gatavošanai. Katram grozam ir izveidotas atvere, pa kurā tvaiks nonāk pie produkta. Grozi varbūt viens, divi, trīs un tiek likti viens uz otra. Augšējam grozam ir vāks.
  3. Paliktnis. Tā ir daļa, kurā uzkrājas kondensāts un šķidrums, kas izdalās gatavošanas laikā. Visbiežāk ir viens paliktnis uz visu tvaika katlu, bet ir arī tādi modeļi, kur zem katra groza ir paliktnis.

Tvaika katla plusi: 

  • tvaika katls ir atradums tiem, kas rūpējas par veselīgu dzīvesveidu un uzturu tai skaitā. Jo ēdienā, kas pagatavots tvaika katlā, saglabājas daudz vairāk vitamīnu un dažādu minerālvielu, kā vienkārši vārītā vai ceptā ēdienā;
  • tvaika katlā var ne tikai gatavot, bet arī atsaldēt sasalušus produktus. Vai ja mājās ir zīdaiņi, tad tvaika katls ir piemērota ierīce, kas sterilizēs zīdaiņa burciņas, pudelītes un citus traukus;
  • tvaika katlā var ātri uzsildīt ēdienu un vienlaicīgi var gatavot vairākus ēdienus. Ēdienu daudzums ir atkarīgs no tā, cik grozus vienlaicīgi izmantosi. Pie tam vienlaicīgi var pagatavot produktus ar dažādu gatavošanas ilgumu. Tie produkti, kas gatavojas ātri – jāliek augstāk un tie, kas gatavojas ilgāk – zemāk;
  • tvaika katlā nekas nepiedegs, nekas nepārvārīsies pāri katla malām un ēdiens nebūs sauss. Tvaika katls nav mikroviļņu krāsns, jo gatavo bez elektromagnētiskā starojuma, tas ir vēl viens solis par veselīgu ēdienu. Un ja aizmirsīsi tvaika katlu izslēgt, tad tvaika katls izslēgsies pats, kad iztecēs uzliktais laiks vai kad iztvaikos viss ūdens.
  • ja esi aizņemts cilvēks, kurš būtu priecīgs nodarboties ar virtuves šedevru gatavošanu, bet mūžīgi nav laika, tad tvaika katls ir piemērots tev. Tvaika katlu var uzlikt uz taimera un atgriežoties mājās tevi sagaidīs karstas vakariņas. Scenārijs sekojošs: 6 no rīta mostamies, tvaika katlā saliek produktus, ielej ūdeni un ar taimera palīdzību uzliek laiku, kad tvaika katlam jāsāk gatavot. Maksimālais atliktais laiks parasti ir 12 stundas. Dodamies uz darbu un atgriežoties no darba sagaidīs vienkāršs, bet garšīgs un veselīgs ēdiens. Pie tam pat vari nesteigties mājās uz nolikto laiku, jo tvaika katls taču „visu saprot” un uzturēs siltu ēdienu vairāku stundu laikā, pēc pagatavošanas.
  • pieņemsim, ka esi students un pagaidām vēl neesi sava dzīvokļa īpašnieks, bet dzīvo kopmītnēs un tvaika katls šajā gadījumā, nāks kā glābējs. Jo elektroplītiņas kopmītņu istabās lielākoties gadījumu ir aizliegtas, sakarā ar ugunsdrošību. Gatavot kopējā virtuvē ne vienmēr gribas, bet ar tvaika katlu tas ir atrisināms.

Kam nepieciešams pievērts uzmanību pērkot tvaika katlu:

  • jauda. Pastāv uzskats, ka jauda ir viens no galvenajiem parametriem, kam jāpievērš uzmanība pērkot tvaika katlu. Bet atļaušos nepiekrist, jo jauda ir parametrs, kas nosaka tikai gatavošanas ilgumu tvaika katlā. Pie tam tagad var nopirkt tvaika katlus ar jaudas amplitūdu 650-2000. Bet gatavošanas laiks, ir atkarīgs ne tikai no jaudas, bet arī no daudziem citiem parametriem: groza lielums, tvaika katla uzbūves, kā arī produktu kvalitāte. Rezumē: jauda nav galvenais parametrs uz ko jāpievērš uzmanība;
  • vadības sistēma. Varētu likties, nu kas gan varētu būt tāds sarežģīts tvaika katla vadības sistēmā. Jums taisnība – nekas sarežģīts. Bet tomēr vajadzētu zināt, ka mūsdienu tvaika katli tiek ražoti ar elektronisku un mehānisku vadību.
    „Elektroniskie” tvaika katli ir funkcionālāki – šādi katli paredz atlikto gatavošanas sākuma laiku, pagatavotā ēdiena uzturēšanu siltumā. Parasti viņiem ir neliels displejs, uz kura parādās gatavošanas režīmi.
    „Mehāniskie” arī ir daži plusi – nevajag spiest nesaprotamas podziņas, aktivizēt režīmus. Vienkārši pagriež kloķīti uz nepieciešamo laiku un viss. Viss ir elementāri, ātri un īpaši nav kam salūzt;
  • paliktnis. Pirmkārt jāpievērš uzmanība maliņu augstumam, jābūt vismaz 2-2,5 cm. Sekls paliktnis sagādās daudz neērtības, jo gatavošanas laikā nāksies vairākas reizes izliet sakrājušos kondensātu. Ja kondensātu laikus neizliet, tad viņš var nonākt uz sildīšanas elementiem – ko labāk nepieļaut. Ideāli, ja ražotājs ir parūpējies par lietotāju drošību un paliktnim ir rokturi, jo sakrājies kondensāts ir karsts un viegli var apdedzināties.
    Ja baidies, ka zemākie produkti gatavošanās laikā, var piesūkties ar augšējo produktu sulu, tad tev piemērota ir vairāku paliktņu tvaika katls. Tvaika katlu komplektā ir jābūt traukam rīsu gatavošanai, kurā var ielikt „augšējos” produktus un tad sulas izdalīšanās ir izslēgta.

Vēl daži ieteikumi:

  • indikators, kurš nosaka ūdens daudzumu rezervuārā. Var noderēt, bet krasas nepieciešamības nav, jo katru reizi pirms gatavošanas var ieliet nepieciešamo ūdens daudzumu;
  • ja ēdiena gatavošana aizņem vairāk par 60 minūtēm, tad būs nepieciešams papildināt ūdeni, kas veido tvaiku. Šajā gadījumā būtu labi, ja katlam būtu papildus atvere, pa kuru var papildināt ūdeni, lai nav jāpārtrauc vārīšanās process, jānoņem visi grozi, jo tikai tad var papildināt ūdeni;
  • tvaika katla grozu daudzums un ietilpība. Grozi var būt no 1-3. Nelielai ģimenei pietiks ar diviem groziem, studentam ar vienu grozu, bet viss ir individuāli un jo mazāks grozu skaits, jo neērtāk gatavot, jo vienā gatavošanās reizē ar vienu grozu, var pagatavot tikai vienu ēdienu. Trīs grozi nodrošina trīs dažādu ēdienu/produktu gatavošanu vienlaicīgi, bet gatavošanas laiks ar trīskāršosies, jo palielinās gatavošanas apjoms, kurš jāpiepilda ar tvaiku;
  • gatavošanas grozu caurskatāmība. Jo ir taču patīkami, kad var sekot līdzi gatavošanai gaitai, bet ir viens, bet, gatavošanās laikā grozu caurskatāmība neko nedos, jo katls aizsvīst ar tvaiku. Tāpēc, ja veikalā, pārdevējs cenšas iestāstīt, ka labāk pirkt dārgāku katlu, tikai tāpēc, ka viņam ir caurspīdīgi grozi – vari izdarīt secinājums par pārdevēja profesionālismul;
  • gatavošanas grozu forma. Daudzi tvaika katlu modeļi ir nokomplektēti tā, ka grozi ir ar dažādu ietilpību un tas ļauj viegli uzglabāt tvaika katlu, saliek grozus vienu otrā un aizņem maz vietu. Bet gatavošanas procesā šādi grozi ir galīgi nepraktiski, jo gadījumos, kad augšējos grozos produkti ir negatavi, bet apakšējos gatavi, tad būtu ļoti ērti, ka augšējos samaina ar zemākajiem vietām. Bet, ja grozi ir dažādi lieluma, pēc principa, lai būtu vieglāk uzglabāt, tad grozus nevar samainīt vietām. Tāpēc vajag izvēlēties katlu, kurā groza lielumi ir vienādi un tas ļauj ieņemt grozam jebkuru vietu un aizvietot vienam otru.

Tas pamatā ir arī viss, kas galvenokārt jāzina par tvaika katlu izvēli. Cenas, protams, ir dažādas, atkarīgs no ražotāja ambīcijām, funkcionalitātes un maksimālās jaudas. Izvēlies un gatavo veselīgi!

Komentāri

kristine:
12.05.09 11:20:16

paldies par info
trallaa:
26.09.09 22:23:19

njemot veeraa to ka autors labi paarzin plusus un miinusu katrliem, buutu ljoti noderiiga infomaacija ar konkreetiem katlu modeljiem, kas buutu tie labie un kas tie sliktie... ;)
maqu:
17.02.10 10:26:39

Viss izklausas lieliski, es labprat tadu sev iegadatos, bet man apsoluti nav pienemami, ka tas ir no tiras plastmasas. Pirms gada ASV Kalifornijaa, ja nemaldos, bija izzinots, ka tie pasi pie mums tik popularie Avent ir nedrosi zidainu veselibai, te vairak iet runa par plastikata pudelitem. Ja jums butu veikala izvele pirkt ekologisku lauku pienu stikla vai plastmasa pudele - kuru jus izveletos?
dace:
17.06.12 11:40:13

mans ideālais ieteikums i TERMOMIX-ir tikai viens mīnus-viņš ir padārgs,bet pagaršojot visus ēdienus un ņemot vērā apjomu un ātrumu ,tas atsver savu dārdzību-lietoju jau gadu un nenožēloju nevienu mirkli,jo mēs viņu izmantojam maksimāli sakot ar biezputru no rīta(nav jāstāv klāt un jāmaisa),tad zupa pusdienlaikā un vakarāuz tvaika vienalga ko un pašā vakarā vēl sulu nodzeramies....

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS