Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/stils/virtuves-tehnika-ko-labak/

Virtuves tehnika - ko labāk?!

Lieta un apstākļi sekojoši- beidzot man būs sava, īsta virtuves iekārta (t.b.) mēbeles. Par tām viss skaidrs. Bet... pastāv tāda lieta kā lielā virtuves tehnika: plītis, cepeškrāsnis, trauku mašīnas, tvaika nosūcēji utt., utt. plašā krāsu, izmēru un, protams, funkciju izpildījumā. Tad nu, ko iesakāt? Varbūt kādi konkrēti modeļi, funkcijas ko izmantojat, kas nevajadzīgs, ko nekad vairāk nepirktu? Ceru, ka šāds noderēs arī citiem, jau iepriekš paldies! 

  • Manuprāt, pirmkārt to visu nosaka cena - cik varat atļauties un tad arī skatās attiecīga cenu līmeņa/klases piedāvājumu. Otrkārt - cik laika pavadiet virtuvē(vai gatavojat paši) un cik liela ir ģimene. Vai vajag cepeškrāsni vai pietiek ar mikreni (vai varbūt vajag abus, jo skolēnam jāsilda savas pusdienas mājās, bet Tu gatavo vakariņas), vai vajag trauku mazgājamo mašīnu vai arī tās 2 rīta kafijas krūzītes nomazgāsi ar rokām. Pēc pārejas no padomjlaiku plīts (gāzes ar cepeškrāsni, kuru bail izmantot) uz jauku gāzes plīts virsmu un iebūvējamo 2daļīgo gāzes cepeškrāsni no Electrolux, esmu daudz vairāk sākusi izmantot cepeškrāsni ikdienas vakariņu gatavošanai, kā labu alternatīvu cepšanai uz plīts.
    Protams, vajadzīgs labs nosūcējs, kas aizvāc garaiņus. Un labs ledusskapis.
    Bet, būtiskāk par plītīm un nosūcējiem ir pašas darba virsmas noformēšana, lai uz tās ir ērti strādāt. Lai nav tā, ka saliek tehniku, izlietni un elektrisko tējkannu un darba virsma paliek pāri 20 cm. Kā arī izdomāt plauktiņus un silti iesaku izvelkamas atvilktnes, īpaši garšvielām un birstošajiem produktiem, kā arī "trauku žāvētāju" - statīvu ikdienā lietojamajiem traukiem paslēptu aiz durtiņām, bet ērti pieejamu.
    P.S. un pirms pasūtīt mēbeles, ir jānopērk tehnika visa vai vismaz precīzi jāzina tās novietojums (nosūcējs, plīts, trauku mazgājamā mašīna, galda tehnika - tējkanna, mikseris) un izmēri, lai var pieskaņot mēbeles, elektrību un ūdensvadu. Lai nav pēc tam ar pagarinātājiem jāstaipās.
  • Vienīgais, ko varu ieteikt, neņemt šausmīgās ekstras cepeškrāsnij, es nu domāju... nu tik būs... paņēmu ar rotējošo grilu, domāju cepšu vistas uz iesma un šašliku, tas viss beidzās ar to, ka man apnika gaidīt manu šašliku pa divām stundām un tad vēl labi, būtu garšīgs, bet sauss un bezgaršīgs...Plīts virsmu izvēlējos keramikas un esmu ar to pilnībā apmierināta.
    Trauku mazgājamo izvēlējos vidējās klases, arī esmu apmierināta.
    Nosūcēju vajag izvēlēties pēc jaudas.
    Ledusskapim ir jābūt lielam, vismaz man tā liekas. Plīts virsmu izvēlējos keramikas un esmu ar to pilnībā apmierināta kādēļ? viegli kopt? Kā ar keramiskajām gāzes virsmām, kāds lieto? (man vajag abas: elektrību ikdienai un  gāzes, jo laukos bieži nav elektrības).
  • No augšējiem skapīšiem neatteiktos, jo tur var salikt to, ko ikdienā nelieto(svētku traukus, puķu vāzes, servīzi utt.). Gāzes virsma arī ir ļoti OK. Parasti jau kombinējas gāzes virsma + elektriskā cepeškrāsns, bet par to es nezinu ko teikt, jo mums ir Vernerā pirkta gāzes cepeškrāsns un grils 2/1(augšā grilā cepas gaļiņa, apakšā cepas kūka, vienlaicīgi), iebūvējamais - ļoti ļoti super, bet tādu nopirkt var tikai vai nu Lielbritānijā vai nu Vernerā, ja vēl ir. Mums no Vernera nāk visa virtuves tehnika un arī veļasmašīna, jo tolaik gribējās kvalitatīvu tehniku, bet ne par tādu naudu, par kādu to te pārdod un arī oriģinālo, nevis Austrumeiropai domāto.
  • Augšā grilā cepas gaļiņa, apakšā cepas kūka - izmantoju daudz. Man ir Whirlpool cepeškrāsns, bet kopumā par tām ekstrām piekrītu - neņemt šausmīgās ekstras cepeškrāsnij. Noteikti skaties bērnu drošības funkciju - opcija - pogu bloķētājs.
    Mēs kā 4 cilvēku ģimene novērtējam trauku mazgājamo mašīnu. Ja nebūtu šī aparāta, laikam risks laulības šķiršanai pieaugtu par kādiem 30%.
  • Ja pērc tvaiku nosūcēju, tad labāk uzreiz ļoti labu. Oh, kā iegrābos uz lētu....ēdiena smaka pa visu dzīvokli. Bijis nebijis tas nosūcējs.
  • Ir tāda laba lieta, tikai nezinu vai Latvijā var dabūt - es tikai citur  esmu redzējusi. Zem izlietnes pieinstalē - tāda kā gaļas mašīna, kas samaļ visas ēdiena atliekas - kartupeļu mizas, maizi, kaut ko, kas uz šķīvjiem palicis... tad tā putra tiek aizskalota kanalizācijā. Tas ietaupa miskastes vietu pati, noteikti sev tādu gribēšu. Virtuve vēl tikai plānos. Kā nederīgu no jau iegādātā esmu atzinusi olu vārītāju. Nekad neizmantoju... katliņš mīļāks.
  • Tā "gaļmašīna" ir neadekvāti dārga tās pašizmaksai. Un lūzt un nekalpo kā vajag. Apskatot kārtīgi tās funkcionalitāti draudzenes mājā, secināju, ka pagaidīšu, kad ražos ko labāku. Vasarā iesmird vēl krutāk nekā miskaste. Ok, pieļauju, ja nedzīvo privātmājā, kur papildini lielo konteineru, kad vēlies, tad šāda iekārta palīdz samazināt atkritumus par 1/3 daļu dzīvoklī.
  • Svarīgākā virtuves tehnika vīrietim ir ledusskapis, vēlams 2-stāvīgs un pilns. Svarīgākā tehnika sievietei ir trauku mazgājamā mašīna (nekādas mini-tini, bet lielā, kur arī katlus/pannas sabāzt var) un laba ātrā režīma saldētava, kur uzglabāt ziemas krājumus un pašgatavotos ēdienu pusfabrikātus vai atsildāmās porcijas. Jo svarīgs ir ne tikai laika apjoms, ko vari veltīt gatavošanai, bet arī cik bieži to vēlies darīt uz pilnu klapi. Tas arī palīdz ietaupīt, jo, ja kaut ko sagatavo par daudz, tad lieko porciju noglabā saldētavā un velc laukā, kad atkal sagribas. Un var ēst katru dienu katrs kaut ko savu, bez histērijas par to, ka visi tādi šņaukas un izvēlīgi un nav jāsēž visa diena virtuvē pie katliem. Svarīgi tikai pielikt klāt zīmītes, kas un no kura datuma tev tur iekšā, lai meklējot kāpostu tīteņus netiek izšmakarēts mežacūkas ribiņu ragū.
    Savu funkcionalitāti korelējot ar cenu mūsmājās atpelnījis pus profesionālais kapučino aparāts, citrusu sulu spiede, liela tilpuma mikroviļņu krāsns ar iebūvēto grilu, ko var darbināt paralēli elektriskajai cepeškrāsnij (paša atīrošās sieniņas ir  ), kurai arī ir grila funkcija (ja sanāk gaļēdāji/veģetārieši, tad var cepināt paralēli abās, kā arī gatavot, piemēram, zivs steiku un vaniļas kēksu vienlaicīgi katru savā krāsnī.
    Savu sapņu tvaika nosūcēju vēl joprojām meklēju, man vajag dubultplato, jo ar 90 cm plato nepietiek, kad gatavoju uz 5-riņķu gāzes virsmas.
    Ja var atļauties, tad tiešām rekomendēju pirkt profesionālo un pus profesionālo virtuves tehniku, jo tā ir cita kvalitāte, kas sevi atpelna ilgtermiņa.
    Konstatējām, ka trauķenei vieta atrodas tikai zem plīts virsmas, attiecīgi cepeškrāsns un mikroviļņu krāsns blakus un augstāk par zemes līmeni, apakšā vieta pannām & co, bet cepot nav jāpieliecas bez vajadzības.
  • Prasības bija diezgan pieticīgas, galvenais, lai cepeškrāsns laba. Biju spiesta nomainīt gāzes virsmu pret elektrisko ( nu, keramisko tātad), un ļoti ilgojos pēc gāzes atkal.
    Sūcēju nopirkām jaudīgu, esmu apmierināta. Pēc pārdevēja ieteikuma ņēmām dārgāku- AEG, toties strādā samērā klusu.
    Ja nu man kas pietrūkst- apsveru ar laiku nopirkt atsevišķu saldētavu, citādi mana jau pilna, a, bet vēl tak brūklenes utt! No sīkajām vienībām mana ģimene noteikti nav spējīga eksistēt bez tostera, nevis kur maizes iespiež, bet bez klasiskā tostera, un sulu spiedes.
  • Pēc pārdevēja ieteikuma ņēmām dārgāku- AEG kā zināms dārgāk ne vienmēr = labāk, vai nevari pateikt, cik kubi gaisa minūtē?
    ļoti ilgojos pēc gāzes vari pateikt kāpēc? visi te elektrību slavē tāpēc biju domājusi pāriet uz to (man nepatīk gāzes atstātie ķepējumi uz virtuves mēbelēm).
  • Par gāzi - tādēļ, ka elektriskā tomēr uzvāra lēnāk. Nav opcijas- nogriezt mazāku liesmiņu ( nu ir, bet tak neatdziest uzreiz līdz vajadzīgajai t), man krīt uz nerva, ka nevar izslēgt riņķi un atstāt katlu, kur tas ir, bet noteikti jāpārceļ. Man kā azartiskai ķēkšai tā elektriskā liekas kavēta. Gāzes vienīgais mīnuss bija tie nosēdumi.
  • Iekārtojot virtuvi, man vēl bez jau visa iepriekš minētā, bija svarīgi, lai viss būtu viegli uzkopjams.
    Tādēļ ir keramiskā plīts virsma un cepeškrāsns ar sensoro vadību (man vienkārši riebjas tīrīt tos kloķus), pilnībā iebūvējama trauku mazgājamā mašīna. Tas princips bija - maksimāli daudz gludu virsmu, kuras ir viegli kopt.
    Ļoti novērtēju vienu fīču cepeškrāsnij. Tur ir tādas sliedes, uz kurām uzliek pannu un to iestumj iekšā. Izvelkot, panna nav jāpietur, jo tā turas uz tām sliedēm. Ja iekārtotu šodien virtuvi, tad paredzētu vietu daudz lielākam ledusskapim. Tie ar divām durvīm man liekas baigi feinie.

Komentāri

bize:
28.08.08 21:13:28

Man vēlreiz jautjumiņš par cepeškrāsni-kādu tad tomēr labāk?Gāzes vai elektrisko?Nevaru izšķirties,jo dzirdu,arī no K.Streipa,ka ar gāzes ātrāk regulēt temperatūru...
evelina:
23.12.08 17:57:06

Nopirku mikroviļņu krāsni kopā ar grilu un cepeškrāsns funkcijām.Likās- 3 lietas vienā, taču baidos pat ieslēgt - instrukcija tik sarežģīta, ka grūti saprast. Varbūt kādam ir šāda krāsniņa. Ko vajadzētu ņemt vērā? Un ko šādā krāsniņā var izcept?
hik,:
22.10.10 21:04:32

Pilnīgas muļķības par atkritumu smalcinātāju sarakstītas.
Vienīgi par cenu- fakts, ka dārgs.
Bet lietošanas vērtība- neatsverams. Kopš to lietoju (būs jau gadi 4) vairs nelido drozofīlas, NEKAS NEKAD NESMIRD, es nez, kādi tur var būt mīnusi. Ja vienīgi ūdens patēriņš palielinās, jo maļot jātecina krāns.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS