Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/noderigi/svaigesana/pardomas-vai-svaigesana-ir-piemerota-visiem/

Pārdomas: Vai svaigēšana ir piemērota visiem?!

Dažādos laikmetos, dažādās kultūrās un subkultūrās ir bijuši atšķirīgi priekšstati par to, kas cilvēkam ir visveselīgāk, un katrreiz šie priekšstati šķituši patiesi un negrozāmi.
Galu galā nav pamata domāt, ka "zaļēšana" būs absolūtā panaceja. Iespējams, tā varētu atrisināt viena veida grūtības, bet izraisīt cita veida problēmas. To nav iespējams noskaidrot tikai vācot jaunu informāciju un skatoties, kā tā saskan ar iepriekšējiem uzskatiem. Tavi vecie uzskati ir arī tavs vislielākais ienaidnieks, jo funkcionē kā aizspriedumi, kas liedz saskatīt, ka kaut kas, iespējams, tomēr ir citādi..
Es ticu, ka šāda ēšana, šāda dzīve ir izrādījusies veselīga dažiem. Taču jautājums ir - vai tā izrādītos veselīga visiem un, ja tā, tad - vai ir iespējams vismaz mēģināt pāriet uz šādu dzīvesveidu. Respektīvi: vai audzējot ekopārtiku (turklāt galvenokārt tikai augu valsts pārtiku un nekādus graudus!!), 2/3 cilvēces nenomirs bada nāvē... jo zemeslode bez forsētas pārtikas rūpniecības diez vai var turēt tādu civilizācijas svaru.
Galu galā kāpēc cilvēks vispār sāka kaut ko termiski apstrādāt? Uzskatīt to par bezjēdzīgu un kaitīgu untumu?

  • No vienas puses man gribētos atbalstīt zaļēšanu, bet dzīvojot platuma grādos, kur tiešām visu gadu varētu izaudzēt sezonai atbilstošus produkts. Bez jebkādas kašķēšanās, vai tiešām ir iespējams iztikt ar to, ko šobrīd ir iespējams apēst ekoloģisku un nevārītu  Un vai tajā vēl kādi vitamīni arī ir saglabājušies?
    Es esmu šādu līdzīgu uzturu lietojusi vasaras mēnešos, super, bet vēlā rudenī vairs nespēju pārtikt no burkāniem, kāpostiem un bietēm.
  • Vairāk kārt esmu lasījusi, ka ne-ticīgie uztura speciālisti brīdina, ka mērenajā klimatā šādi ēst nav ieteicams. Vai arī sanāk ziemā ēst šausmīgi daudz eksportētu ēdamlietu, par kuru veselīgumu pārliecības nav.
    Bet interesanti, kāpēc tā - govis var ēst tikai zāli, tīģeri var ēst tikai gaļu un saņemt visu, kas viņiem vajadzīgs no vienas produktu grupas. Kāpēc cilvēkiem vajadzīgs "daudzveidīgs uzturs"?
  • Cilvēki jau arī var diezgan ilgi pārtikt no vienveidīgas pārtikas un organisms tam agri vai vēlu pielāgojas. Jo galu galā pārsvarā jau tomēr visas slimības ir no nerviem.
    Katrā ziņā kādu laiku atpakaļ MM bija raksts par veselīgu uzturu bērniem, pēc šī raksta izlasīšanas biju briesmīgi nikna, jo būtībā iznāca, ka mūsu platuma grādos bērnam vispār nav ko dot ēst. Jo visas iespējas tikai uzskaitītas kā diezgan briesmīgas. Burciņu ēdiens nedzīvs, savi dārzeņi jau bez vitamīniem, importa vispār ārprāts.
  • Varbūt gaļas ēšanu ieviesa tie, kuriem nebija iespēju ēst cauru gadu dārzeņus, tāpat kā mums.
  • Gaļu ēst sāka Noa tas ir Dievs viņam teica, lai sāk ēst gaļu. Zināmā mērā to noteica apstākļi, jo pēc plūdiem ar augiem tā pašvaki bija.
    Es teiktu, ka ēst termiski neapstrādu pārtiku nav slikti, bet ja ēd tikai to tad tā jau ir braukšana auzās. Ir nepieciešama dažāda pārtika un cilvēks nav trusis, kas tikai no salātiem var pārtikt. 
  • Termiski neapstrādātā pārtika ir daudz kas vairāk par tikai salātiem - palūkojies apkārt un redzi cik milzīga ir šī daudzveidība.
  • Pārsvarā tas termiski neapstrādātais ir domāts veganu uzturs (tikai augu izcelsmes), tomēr ir arī tādi eksemplāri, kas visu ēd termiski neapstrādātu, jo jūtas kā tīģeri.
  • Iesaka dot augļus, pie kuriem, starp citu, pieder arī gurķi un avokado. Bietes, burkāni, puķkāposti, baklažāni, ķirbji, selerija, rāceņi, kāļi, spināti un jūras dārzeņi, un arī dīgsti, un vēlāk brokoļi un dažādi zaļumi (bet NE lociņi, sīpoli vai ķiploki - tos ļoti lēnītēm dod pēc gada vecuma) parādās tikai no 9 dzīves mēneša. To sagatavošanas veids - blenderējot labā blenderī kopā ar ūdeni, līdz tie iegūst šķidru, viendabīgu konsistenci. Ūdeni lej klāt siltu (ēdamā temperatūrā), jo bērna ēdienam jābūt siltam. Šajā vecumā var jau dot arī viegli gremojamas sēklas - sezama, ķirbju, saulespuķu, linlinsēklas; tās jāizmērcē un jāsablenderē. Pieminēti arī kokosrieksts (maigais mīkstums no zaļajiem kokosriekstiem), spirulīna, vietējie ziedputekšņi (tie jāizmērcē ūdeni, pirms liek kaut kur klāt).
    Kartupelis NEKĀDĀ GADĪJUMĀ NAV ieteikts kā zīdaiņu barība, vai kā barība vispār (jo nesagremojamā ciete ir tikai viens no piesārņojuma, un līdz ar to arī slimību iemesliem). 
  • Šis tas atkarīgs arī no cilvēka lokalizācijas vietas uz mīļās apaļās planētas. Indieši varbūt var iztikt ar riekstiem, batāšu lapām un rīsiem (ko tak ar viņi tomēr vāra), apvienojot to ar mierīgu meditatīvu pasēdēšanu lotosa pozā, tak mums te, ziemeļos, vajadzīga silta auzu tume ar grauzdētas cūkas krikumiem viducī un pēc tam kārtīga izsvīšana tīrumā (vai trenažieru zālē, ja tīrums nav pie rokas).
    Jo, ja vienīgā patiesība izdzīvošanas jomā būtu svaigu dārzeņu ēšana, cilvēce mērenajā klimata joslā būtu izmirusi jau sen pri sen.
  • Starp citu, ja ar neslimošanu tiek domāta neslimošana vispār, tad tas nemaz nav tik labi. Būtībā jau ik pa laikam ir jāpaslimo kaut vai ar tām pašām iesnām. Par labu imunitāti liecina ne jau tas, ka neviena slimība neķeras klāt vispār, bet gan tas, ka organisms pats spēj izveseļoties īsā laikā un bez komplikācijām. Ir arī šāda teorija.
    Indieši varbūt var iztikt ar riekstiem, batāšu lapām un rīsiem (ko tak ar viņi tomēr vāra), apvienojot to ar mierīgu meditatīvu pasēdēšanu lotosa pozā viņiem ir tā iespēja visu laiku to dabūt svaigu, tātad dzīvu.
    Ko tad Latvijā tam zīdainim šobrīd piedāvāt pērnos burkānus, kāļus un ķirbjus blenderētus ar uzsildītu ūdeni. Nu nezinu, ja reāli būtu redzējusi Latvijā 100 zīdaiņus, kuri ir uzauguši ar šādu uzturu, labprāt to pamēģinātu, man patīk veselīgas lietas. 
  • Cilvēka organismam piemīt apbrīnojamas spējas adaptēties - un tāpēc arī mērenajā joslā mēs vēl neesam izmiruši. Tomēr nav nemaz slikti, ja to organismu palutina un atpūtina no mūžīgās adaptēšanās sloga.
    Ar jebkuru pārtiku var sabeigt veselību - kā ar zaļu tā ar vārītu, jo svarīgi jau ir lai tas uzturs ir pilnvērtīgs. Bet ja ir vēlēšanās ēst to zaļo un laiks plānot ēdienkarti - tad atklājas, ka ir milzīga produktu dažādība un var mierīgi dzīvot "zaļi".   
  • Šobrīd, pateicoties savam alerģiskajam bērnam, mēs akurāt ceļojam zaļajā virzienā.
    Es tikai domāju - vai tā tomēr nav braukšana otrajā grāvī. Atgādinu vēlreiz, vairums bērnu barības grāmatu uzsver, ka ir lietas, ko cilvēks labāk uzņem no termiski apstrādātas barības. Un šajās teorijās, atšķirībā no potēšanās vajadzību/nevajadzīgu, es nespēju saskatīt nekādus lobijus. Vai ta nu tā gluži varētu būt, ka naftinieki sponsorētu šitos pētījumus, lai cilvēki vairāk cep un vāra...
    Nu, jā, raksta jau, ka cilvēce esot cēlusies no Indijas vai Āfrikas. Bet doties tik tālu atpakaļ pie dabiskā (vismaz pagaidām) es laikam neesmu gatava.  Mēs pagaidām pamēģināsim tepat, uz laukiem, pie pašu burkāniem un pašu tīruma. Un pašu govs piena, ja bērna organisms to kaut kad atzīs par pieņemamu.
  • Protams, ka mierīgi var iestūrēt ne vienā grāvī vien. Tāpēc jau ir uzmanīgi pie tās lietas jāpieiet. Par to uzturvielu uzņemšanu lasīju, ka ir atšķirība kā organismā notiek uzturvielu uzsūkšanās atkarībā no ēšanas stila. Atkarībā no tā, ko ēd, mainās zarnu mikroflora. Cilvēka garum garajā zarnu traktā ceļojot gaļas un piena produkti pūst un iznāk, ka caur zarnu sieniņām organismā nonāk arī kaitīgās vielas no šiem puvekļiem (tās zaļās lietas daudz ātrāk iziet cauri), kā arī tiek bojātas zarnu sieniņas klājošās "bārkstiņas" (tās bojā ar, ja mēs ēdam viskaut ko tādā formā kā tas nav dabā atrodams (nu te iet runa g.k. par ceptām, marinētām lietām)) līdz ar to mainās tā uzturvielu uzņemšana, mainās mikroflora. Atgriežoties "pie dabas" zarnu traktā notiekošie bioķīmiskie procesi ir pilnībā savādāki - bet pētījumos par uzturvielu uzņemšanu jau galvenokārt tiek pētīti cilvēki kam tā mikroflora ir jau sajaukta. Ja Tevi tas interesē, tad populārzinātniskā valodā tas ir aprakstīts.

Tā nav piekasīšanās, bet mani tiešām interesē - kuras lietas cilvēks labāk uzņem termiski apstrādātas? Vai Tev ir par to kāds info avots?

  • Diemžēl nav paradums saglabāt visus linkus un nav jau svarīgi nevienu pārliecināt. Bet teiksim viena no šādām lietām esot tie paši burkāni, kas Latvija varētu būt zīdaiņa ēdiena pamatā.
    No tā, ko es esmu lasījusi, man šķiet, ka zīdainim varētu būt pārāk ekstrēma šī zaļbarība tieši tādēļ, ka, pareizi termiski apstrādājot, no vienas puses pazūd daļa vitamīnu, bet no otras puses olbaltumvielas kļūst vieglāk asmilējamas, šķiedrvielas sagremojamas u.t.t. Ne par velti tagad vairs neiesaka zīdainim dot svaigi spiestu sulu.
    Ja organismam nav citas izejas, tad viņš pielāgosies sev vajadzīgās uzturvielas iegūt praktiski no jebkā.
    Un ir taču teorijas, ka organisms nespēj sagremot atšķirīgus pārtikas produktus, ja tie tiek uzņemti vienlaicīgi. Un šim apgalvojumam gan man gribētos piekrist. Un arī tam, ka būtu jāatsakās no vērtīgas un tukšas pārtikas, kas noslogo gremošanas orgānus. 
  • No vienas puses pazūd daļa vitamīnu, bet no otras puses olbaltumvielas kļūst vieglāk asmilējamas, šķiedrvielas sagremojamas u.t.t.
    Nu ja, apmēram šitā. Konkrētus info avotus es arī nevaru nosaukt, gluži zinātnisko darbu par šo tēmu neesmu gatavojusies rakstīt, tāpēc izmantotās literatūras saraksts netiek veidots.
    Nu, jā, un šobrīd man tad šķiet - kaut kā vajadzētu sabalansēt starp zaļiem un vārītiem burkāniem. Tas, ka zaļo dārzeņu mūsu ēdienkartē ir par maz, ir skaidrs. Bet vai vajag tikai zaļus - šaubos.
    No vienas puses - dikti loģiski aprakstīja to procesu, kā zarnas strādā. No otras puses - zinām taču, ka arī vislielākās muļķības un demagoģiju var aprakstīt loģiski pri loģiski, ja tik ir tāda vēlēšanās. 
  • Šķiet, ka no pieraduma ēst vārītu nemaz tik strauji atbrīvoties nevar. Es sāku ar to, ka pa druskai palielinu svaigo dārzeņu daudzumu uzturā. Ja notiks klikšķis un izlemšu vairs termiski apstrādātu nelietot, tad tā pāreja nebūs TIK dramatiska manam samaitātajam vēderam.
  • Nu nesaprotu es šitos ļautiņus - kā var atteikties no dzīves baudīšanas! Dzīve tak ir tik īsa! Es arī ēdu veselīgu uzturu (bet garšīgu), bet daru to lai labi izskatītos, bet nu nevajag tak tik ļoti pārspīlēt! Dzīves beigās tik attapsies cik daudz ir palaists garām un nekas nav pamēģināts!
    Uzskatu, ka ēšana ir viena no baudām! Vai tiešām nav nekādas vēlmes aiziet uz labu restorānu un normāli ar ģimeni paēst! Vai ar draugiem uzcept šašliku vai desiņas un iedzert alu!
  • Vislielākās muļķības un demagoģiju var aprakstīt loģiski pri loģiski, ja tik ir tāda vēlēšanās var, un tāpēc arī ir teiciens, ka katrs cilvēks izvēlas pētījumus ar kuriem kopā kļūdīties.
    Un ir taču teorijas, ka organisms nespēj sagremot atšķirīgus pārtikas produktus, ja tie tiek uzņemti vienlaicīgi. tā ir, un tas ir gana interesanti:mājaslapā neiet runa par zaļbarībošanu vien, tā ka lai nebaidās lasīt arī pretējā viedokļa pārstāvji.
  • Bija kaut kur, neatceros kur, pamatojums, ka termiski apstrādāta pārtika piegādā organismam kvalitatīvus izejmateriālus, bet it kā bojātus. Asimilēšana ir viena lieta, bet vielu izmantošana organisma audu būvēšanā, cita. Interesanti par visādu ēšanu.

Komentāri

kiki:
15.11.09 00:14:06

Kā saka vetārsti,par daudzināto svaigēšanu,cilvēks jau nav atgremotājs,gotiņa,kurai gremošanas trakts ir daudzas reizes garāks par cilvēku,līdz ar to cilvēks ar savu īso gremošanas traktu nav fizioloģiski piemērots tikai svaigēšanai,jo vajadzīgās uzturvielas vienkārši nepaspēj uzsūkties .Tā lūk. Ēst jau protams var....ko tik vien neizdomā.
happy:
21.02.11 23:42:04

Est jau var visu ko, bet ja pamēģina praksē nevis tik prāto, ka es pati agrak, secinājumi rodas ātri. Jua pēc mēneša : āda staro, mati sirmie mazinās! Redze, oža, garšas izjūta uzasinās, miegs labāks, un mazāk vajag gulēt lai izgulētos, enerģiju nav kur likt, vēders nepūšas, krunkas pazūd, celulīts pazūd! parādās miera sajūta, kas pats galvenais- vispār negribas kašķēties! tikai priecāties par dzīvi un idejas rodas kaudzēm, iedvesma-tāda.... garīga pilnveidošanaās, mīļums... es nerunātu ja pati neparbauditu. Iesaku. (dārzeni, zaļumi, rieksti, sēklas, ogas, augļi, jūras zāles,kaltējumi, tak tik bagāts spektrs! Es iekļauju aripašraudzētu kefīru un jogurtu, kā arī lietoju tējas sēni ar medu., zālēdāja gaļas skeliti nedēļā- piemēram truša, vai kāda meža dzīvnieka vislabāk) un kādreiz kādu olu) visu var sabalancēt, ar laiku pazūd nepiepildāmā ēstgriba un alkas, man pat vairs nevilina to ēdienu smarža! veikalos grūti uztvert iepakotos ēdienus kā partiku, īpaši sastāvā tiekot līdz jau trešajam vārdam, kur nu vēl līdz E) īsāk sakot, esmu laimīga ka beidzot čakra ir atvērusies, un tas par ko bieži pati smīkņāju ir sevi pierādījis un izmainījis manu pasauli. Nākotne sāk likties tik spoža un krāsaina, spārnota, veselības un dzīvesprieka pilna. Bailes par vecuma kaitēm ir pilnībā zudušas, kuras neapzināti tomēr jau sāka kņudēt kaut kur dziļi. Mieru un prieku visiem!
bērzubirze:
11.11.11 17:46:55

Mīļās meitenes un sievietes! Vēršos pie jums ar ļoti sievišķīgu jautājumu, tādēļ ļoti ceru arī uz jūsu sievišķo solidaritāti aktualizēt diskusiju par jautājumu -
SVAIGĒŠANAS IETEKME UZ SIEVIETES REPRODUKTĪVO SISTĒMU.

Mana pieredze divus gadus atpakaļ pievērsties vēdiskam veģitārismam noslēdzās uz ne visai motivējošas nots. Man uz vairākiem mēnešiem pazuda mēnešreizes. Taisīju ļoti komplicētas analīzes, kas uzrādīja, ka esmu vesela kā zirgs,proti olbaltumvielas un dzelzs un daudzi citi komponenti bija normas robežās un kā nu ne- pupas, riekstus, pienu, sieru ēdu uz nebēdu (dažkārt arī olas un šad tad visādam gadījumam 2 reizes mēnesī iešņakarēju kādu gaļas gabaliņu...), pie tam ēdu diezgan treknu pārtiku, tomēr ikmēneša tradīcija sākotnēji krasi samazinājās, bet tad pazuda pavisam... KAd atsāku "normāla cilvēka dzīvi" - ar gaļu un saldumiem,viss atgriezās... Rokoties pa internetu un meklējot atbildes, secināju, ka varu nejusties vientuļa - daudzām meitenēm, izslēdzot gaļu, pazūd mēnešreizes. Bet tajā skaitā uzdūros arī citai ļooooti interesantai informācijai, proti, ka mēnešreizes un sievietēm tik raksturīgā asiņošana katru mēnesi esot anomālija, jo savvaļas dzīvniekiem tāda vai nu nav, vai arī ir ļoti minimāli. Kā arī to, ka pārmērīga asiņošana mēnešreižu laikā ir organisma vēlme izvadīt sārņus, kas nav nepieciešams, ja sieviete ēd veselīgi... Tad nu tagad esmu neizpratnē. Jo, protams, vēlos reiz būt māte un laist pasaulē vismaz divus bērnus, tomēr vēlos arī labi justies un ēst dabiski...
Tad nu atļaušos vaicāt:
1. vai kāda no jums ir piedzīvojusi mēnešreižu izdalījumu samazināšanos vai mēnešreižu izzušanu pavisam
2. Kā arī, ja iepriekšminētā parādība ir novērota, kā tas ir ietekmējis grūtniecību

Jau iepriekš ļoti pateicos par jūsu atsaucību,
Bērzubirze
vika:
24.01.12 02:39:15

punkts par to ka tīģeris var ēst tikai gaļu un govs tikai zāli, kapēc gan cilvēkam jāēd daudzveidīgi? bij pagalam aplams tumsonīgs un drīzāk bērnišķīgs. gan tīģeri gan govis dienā paterē ļoti daudz dažādu citu pārtikas veidu, kas principā ir izdzīvošanai nepieciešami. un galugalā salīdzināt govi ar 4kameru kunģi ar cilvēku ir diezgan stulbi.. filozofēt par tēmu jau mēs varam un runāt tukšu rinķī, bet kur ir kāds konkrēts kodolīgs speciālista vērtējums? neviens to nav devis.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS