Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/dzerieni/alkoholiskie/likieri-vini/abolu-vins/

Ābolu vīns

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
cukurs
skābo ābolu sula
Gatavošana:
skābo ābolu sula (antonovkas utml), apmēram uz 4 litriem 1 kg cukura.
15-20 l stikla balonā iekšā, virsū vai nu speciālo vīna/alus raudzēšanas korķi vai arī kādu aizvietotāju - korķi, kuram cauri izlaista gumijas trubiņa, kuras ārējais gals ir ūdenī. Der arī gumijas cimds (ar izdurtu caurumu). Vareni amizanti izskatās, kad rūgstot tie gumijas izstrādājumi uzpūšas. Ideja ir - lai gaiss tiek ārā, bet netiek iekšā. Liek gana siltā vietā (>20 grādiem vēlams) kad vīns ir beidzis rūgt (mēnesis, pusotra) - redzams, ka neizdalās vairāk gāze, pagaršo un pievieno vēl cukuru, pēc salduma un stipruma vēlmes atkarīgs cik daudz. Rūgst vēl kādu mēnesi. Droši vien var likt uzreiz visu cukuru, bet tad grūtāk notrāpīt cik sanāks salds.
Iesūtījis:
pytonc

Komentāri

vīndaris:
30.08.06 01:13:02

nav tik skaidrs vai izdurot gumijas cimdu tā gals arī jābāž ūdenī?
Pats Vīns:
26.08.08 10:48:10

A vārītu ūdeni sulai nemaz neliek klāt?
ilvars:
03.10.08 17:37:34

nemaz nevajag tik daudz cukura
Jānis:
20.10.08 14:17:34

šogad pirmo reizi arī gribu pamēģināt izraudzēt to vīnu....paldies par padomu :)
jānis:
20.10.08 14:23:22

vispār esmu dzirdējis nu jau kādas 10 versijas, gan par lietojamo cukura daudzumu,vai to bērt pa daļām jeb nē, gan par to vai sulu šķaidīt vai nešķaidīt ar ūdeni un cik daudz un noliet vai nenoliet vīnu raudzēšanas procesā(vai uzraudzēt otreiz), jo saka, ka tad esot dzidrāks un arī stiprāks grādos rezultātā). Nu nezinu, jāspriež pašam....es domāju jāņem kaut kas pa vidu un tad jau kaut kas sanāks.
Raimonds:
13.11.08 18:37:54

Kātad tur ir ar to pirmo izrūgšunu,citur esu dzirdējis,ka nevajag ļaut pilnībā izrūgt,jo pēc tam pieberot cukuru rūgšana neatjaunojas.Vēl sliktāk,var sanākt etiķis. Tik daudz etiķa man gan nevajag
Marchella:
24.03.09 18:24:30

Ielieciet ludzu kaads berzu sulu vina recepti
Vīiins:
08.06.09 17:33:28

Ja man mājās pagrabā ir stāvejis 16 gadus vīns, viņu dzert vispar var ? :D
armis:
12.07.09 16:44:55

Es esmu dzēris 25 gadus vecu mājas vīnu!! Labs gan bija tikkai baigi maz 20L:)))
Viktorria:
06.08.09 19:37:34

Shis vareetu buut labs :) Saspiedu sulu, mugura slapja, kameer samazgaaju un satiiriiju aabolus. :D Nu jau izspiedu! Eh... bila ne bila!, gaazhu cukuru klaat un gaidu to meenesi, divus! Ja buus labs, iekomenteeshu veel! Paldies pytonc! ;)
pokemons:
19.08.09 15:01:14

paldies noteikti pameiginaasu
Gacha:
21.08.09 00:03:08

Es kad raudzēju, vismaz vienu reizi noleju nogulsnes, savādāk vīns sanāk tāds riebīgi rūgts..., un cukuru arī lieku pēc garšas
coaster:
27.08.09 13:26:36

Sveiki. Liekas interesanta lieta tā vīna darīšana. vai Kāds būtu tik atsaucīgs un varētu man uz e-pastu atsūtīt detalizētu aprakstu kā pagatavot vīnu no āboliem, un plūmēm. paldies jau iepriekš ja kāds atrakstīs. e-pasts-> coaster@inbox.lv
minhauzens:
31.08.09 21:16:27

tiko pabeidzu . redzes kas sanaks.
vindzerajs:
15.09.09 12:34:40

cik lasiju neta tas receptes ir desmitiem ka pareizi gatavot labu vinu(esmu iesacejs saja joma)vai kads nevaretu atrakstit DETALIZETU APRAKSTU KA PAGATAVOT VINU jau ieprieks pateicos wxssxw@inbox.lv
Imis:
19.09.09 22:02:57

Jav kādu 4 reizi cīnos ar etiķi, nesanāk man tas ābolu vīns kaut tu nošaunies.Varbūt tiešām kāds var ko labu un vienkāršu ieteikt. Vai var piegāst bišku aronijas? - imants@liepasgbc.lv, ar visu cieņu.
Edzus:
22.09.09 08:42:22

Esmu lasijis, ka vina raugs (uzbriedinats) vajadzigaja daudzuma jaapielik tulit pec sulu izspiesanas! Tas ir svarigi, lai nesaktos nepareiza rugsana un neveidotos etikis. Cukurs esot japievieno 24 st pec rugsanas sakuma vai ari tad, kad beigusies putu veidosanas. Kads varetu varbut nokomentet cik daudz un kad pievieno cukuru?
Edzus:
22.09.09 08:49:39

Vai kads ieteiktu, kur varetu iegadaties hidrometru (to merinstrumentu, ar ko nosaka blivumu), lai noteiktu velamo cukura limeni sulaa?
vieplis:
23.09.09 17:06:28

edzum - http://www.xnet.lv/~xnet/index.php?zoomid=102145
te ir tas ko tu prasi, bet diezvai tas ir tas ko tu gribi:))))
Jur4X:
06.10.09 10:24:17

Bus laikam jaiemegina.Pirma reize bus man.Galvenais lai labi garsho un dod pa galvu... :D
Jur4X:
08.10.09 15:05:18

Ka var izmazgat to viina pudeli?
ezis:
08.10.09 20:21:08

Vīna pudeli var izmazgāt, ieberot pudelē smalkus akmentiņus kopā ar ūdeni un sakratīt.
rapu2:
14.10.09 18:21:53

vecteeva maajaas atradu gadiem ilgi staaveejusu maajas viinu.Peec teiktaa-12g.staaveejis.Viss jau labi,viins kaa viins,tikai baigi skaabs.Ko variet ieteikt,lai to dariitu salkanu?
abolins:
16.10.09 14:58:27

cik rauga vajag abolu vinam
iesācēja....:
19.10.09 09:10:51

kā tad tur īsti ir,vajag vai nevajag to vīna raugu un cik uz 10 litriem to pievienot???
iesācēja....:
19.10.09 09:13:01

vai pirms raudzēšanas ābolu sula ir vai nav jāuzvāra???
Viktorriai:
27.10.09 18:27:01

Saspiedu sulu, mugura slapja, kameer samazgaaju un satiiriiju aabolus
-----
Es gan dzirdēju, ka āboli nemaz nav jāmazgā, jo tad tiekot nomazgātas nost visas vīna rūgšanai vajadzīgās baktērijas...
JurcX:
03.11.09 12:30:17

Cik man zinams,labāk raugi nelikt vispār.Bet par karsesanu vispar nevar but runa.
Kaspars:
03.12.09 20:48:36

nezinu kapes bet es uz apmeram 20L pievienoju cukuru 2kg nostaveja menesi un tagad drusku notesteju,bet man vins ir tads skabens...vai tagad varu vinam klat likt culuru,vai vins jau ir man sacis skabt?
Mehs:
26.03.10 01:46:01

1. Ja kādreiz ir ievazāta etiķa baktērija, tad tos traukus vajag dezinficēt ar speciālu skābi, jeb izmest ārā.
2. Jāuzmanās no mušiņām, temperatūras virs 23°C (atkarībā no rauga kultūras), temperatūras maiņas raudzēšanas procesā, sulas oksidēšanas visā procesa garumā, kā arī no cukura pārsātinājuma un iztrūkuma.
3. Jāseko, lai raugs nenobeigtos, jo tad proces beidzās un sākt pūt padibenes. Tas nozīmē, ka raugam ir jābūt nepārtrauktas barībvielas un salduma visā rūgšanas procesā.
Givi:
02.09.10 09:33:44

Klasiski, taisot vīnu, dienvidos ievēro trīs termiņus:
ābolsulu, cukuru un ūdeni no ākas ielej mucā propocijās 4:1:1 (saldiem āboliem cukura var bert mazāk) šī proporcija izskaitļota antonovkai.
mucai virsū noliek kādu vāciņu.
9.dienā ar sietiņu noņem ābolu mīkstuma daļiņas, kas tika sulā sulas izspiešanas laikā.
pirmas 40.dienas mucu jātur temperatūrā 18-22C
40.dienā vīnu pārlej 3 litru burkās, aizvako ar plastmasas vāciņiem un ieliek pagrabā.
Pēc gada ar šļuteni vīnu pārlej pudelēs.
Uzmanīgi! Pirms pārliešanās nesajaukt burkas dibenā esošu duļķainu masu (raugus) ar vīnu.
Parasti virs duļķainas masas atstāj ~1 centimetru biezu vīna slāni.
P.S. 40. dienā var vīnu līt arī lielākajos traukos. Vislabāk tievākos un augstākos stikla traukos, lai redzētu raugu un vīna robežu.
Teorētiski ābolu vīnu var lietot jau pēc 6 mēnešiem, taču ieteicams ievērot gada termiņu.
Pirmas 40 dienas nekadus cimdus un tām līdzīgas lietas izmantot nevajag - var sabojāt vīnu.
vīns:
21.09.10 16:03:05

es ari šogad veidoju pirmo... bet te palasot, cik cilveki tik viedoklji!!! :)) lai izdodas katram.....
estere:
30.09.10 13:04:57

Nu jau kadus 3gadus taisu abolu vinu pec jau ieprieks minetas receptes tikai klat vel lieku vina raugu ir tadi veikalos noperkami var likt ari parasto raugu bet tad vinam ir nedaudz rauga piegarsa cukuru lieku pec garsas un abolus sulai lieku dazadas skirnes par cik man garso salds vins tapec lieku vairak cukura jo vairak cukura jo stipraks un manigaaks vins sanak
ābolīts:
11.10.10 19:46:31

pērn ieliku dažādu ābolu vīnu un cukuru 1kg uz 10 l sulas un sķidro vīna raugu (dārzkopības veikalā) kamēr bija silt norūga 2 mēnešu laikā pārvilku un noliku vēsā vietā mazākos tilpumos pa 5 l tad vēl 2 reizes pārvilku beigās kļuva dzidrs un bez īpašas rauga piegaršas tagad pēc gada palikusi gan 1 pudele ļoti nelielas baltas pūkainas nogulsnes un skaista dzintara krāsa rādi ap 11
Imants:
03.09.11 09:20:58

Neredzu nekur .. vai sulas pec isspiešanas janostadina ? un cik ilgi ja ta ir ... beztam neredzi neko daudz pat tiribu ja nebus trauciņi kartigi ar karcto udeni iztvaiceti vis bus etiki vai tik daudz etiķa jums vajadetu, tad temats jamaina jaraksta etiķa gatavošanas .
uldis:
07.09.11 15:24:53

Sulu kad izspiežu ļauju tai balonā sākt pašai rūkt tas ir diena vai divas tikai tad beru cukuru bet ari nedaudz lai sāk ritīgi rūkt tad beru uz 20litriem 1kg un balonu aiztaisu ar celefana maisiņu apliekot gumiju tad gais ārā tiek bet iekšā nē.
Kalmāris:
30.09.11 18:24:10

Es gatavojot vīnu ik reizi pievienoju tam klāt pārpalikušās pērnā gada ievārijumu burkas. Par cik balonu ir pietiekoši, tad sadalu tās pa ievārijuma šķirnēm.Proporcijas apmērm šādas - uz 30 litru balonu - 20 litri sulas, 4 kg cukura sīrups (atjaucu to spainī ar siltu krāna ūdeni), sajaucu ar celtniecības mikseri urbjmašīnā, tad 3 - 4 burciņas ievārijuma (krāsai un garšai) tad to visu kārtīgi sakratu (valstot pa grīgu uz kuras protams ir dubultā salocīte sega)un lieku to ietītu pufaikā stūrī un korķa vietā gumijas cimdu, aptītu ar skoču lai neaizlido pa gaisu. Protams izduru ar adatu pāris pirkstos pa caurumam. Pirmajā reizē neko nekāšu un nefiltrēju, kā ir tā ir ar visiem biezumiem. Otro etapu es taisu tikai pēc apmēram 6 mēnešiem. Ar caurspīdīgu šļauciņu nosūcu citā traukā, atleju degustācijai no katra balona pa pudelei un ja liekas ka kautkur cukura par maz, tad pievieno vēl 2-3 kg cukura un svaigu ievārijuma burku, drusku vīna ieraugu lai ātrāk sāk ,,detonēt,, un lieku vēl stūrī lai apdomājas. Un tā tā dzīve paiet. Kamēr vienu gada veikumu sakārto, tikmēr jaunā raža gaida savu kārtu. Šodien pabeidzu ar 2010 gada vīnu ņemties un tūlīt sākšu ar 2011 gada vīnu ekspermentēt.
Man personīgi garšo Portugāļu vīni, it sevišķi saldie un biezie portvīni, tādēļ savus vīnus mēģinu atdarināt uz to pusi. Melleņu un ķiršu ievārijumu kombinācija ir patreiz vistuvāk īstenībai.
Lai jums veicas visiem kopā un katram atsevišķi un neaizmirstiet - alkohols ir kaitīgs Jūsu veselībai, ja to ir jāpērk veikalā par nesamērīgi augstām cenām :D
Mazā:
05.10.11 17:19:02

šogad mēģināšu arī vīnu uzraudzēt. No antonovkas ābolu šķirnes... ceru pēc kāda laika savus pirmos 15 litrus ar draudzenēm iemēģināt...
hummers:
18.10.11 06:38:21

iesakiet ko darit ja vinogu vins beidza rugt pec 3 nedelam ,pieliku vel cukuru bet vairak negrib rugt .ko man darit ....iesakiet ko darit
krauforde:
24.10.12 13:58:20

Ar māšeli ielikām vīnu pirms diviem gadiem.Sapērēm lielajā balonā visas vecās zaptes,piebērām vēl 2kg cukuru un ūdeni virsū,tad protams aizštopējām korķi ar trubiņu kurai viens gals ūdenī.Tad pēc pāris mēnešiem gājām lūrēt kā tad uzvedās mūsu mīlulītis pažobelē,pagaršojām ar liel''am lūpām un acīm uz āru-sapratām vīns galīgi garām,kkas aizgājis ne tā,bet vēl burbuļoja.Tā nu vīlušās iemetām viņu atpakaļ pažobelē.Un aizmirsām par viņu,domājām cukurs par maz,ziemā vienu brīdi vispār bija sasalis,domājām viss lai tur pūst.Pagāja vēl pusgads,atcerējāmies kad mums vinčuks stāv,ko abas ar lielu ziņķāri līdām pie balona.Bet šito laimi mums ar māšeli,vinčuks tik dzidrs un skaists,protams cukājām no tās pašas trubiņas,secinājums vīniņš ir superīgi labs.Tad nu pilnā laimē māšel atstiepa katlu(kādas vairs pudeles) :) Un kā kompotu lielām karotēm :) piestrēbāmies kā rukši...man gan bija bik par skābu,bet citādi bija ļoti labs un kas par dzidru krāsu..mmmm...un grādi bija 21...pārbaudījām.....pat biezumus māšele izklocēja ..:) Nebaidieties-taisiet tik augšā!!!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS