Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/foto-receptes/pamatedieni/plovs/

Plovs

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
1 cālis
2 sīpoli
2 burkāni
1 kg rīsu
Santa Maria piedevas
malti melnie pipari
koriandrs
2 lauru lapas
garšvielas pēc izvēles
4 ķiploku daiviņas
Gatavošana:



  1. Cāli sagriež ielos gabalos. Ņem katlu, kurā gatavos plovu (vajag palielu), ielej eļļu un uzkarsē, kad eļļa uzkarsusi liek klāt gaļu un ~5-10 min apcep, ja eļļas par maz, tad pielej vēl.

  2. Burkānus sarīvē uz rupjās rīves (ja nav pretenziju pret burkāniem, tos var sagriezt kubiņos). Sīpolus sagriež kubiņos.

  3. Kad vista apcepusies, no sākuma pievieno rīvētos burkānus un visu pacepj, tad sīpolus un arī apcepj. Ja cepšanas laikā pietrūkst eļļas, to pielej vēl.

  4. Kad viss sacepies, pievieno garšvielas, sāli, piparus, pielej ūdeni, lai nosedz un nedaudz pasautē ~10 min, lai gaļa paliek mīksta. Ķiplokus vēl nepievieno.

  5. Kad viss pasautējies pievieno rīsus. Tā kā man parasti rīsi iznāk ar cietiem vidiņiem, tas es rīsus no sākuma 30 minūtes pamērcēju karstā ūdenī un vairākas reizes noskaloju, tad nedaudz pavāru-sālsūdenī vai buljonā, lai tie kļūtu pusmīksti. Rīsu nokāš un pievieno saceptajai gaļai.

  6. Mūsmājās plovu ēd ar kindzu un marinētiem vai svaigiem gurķiem.
Iesūtījis:
Lora

Komentāri

Aija:
12.05.05 14:11:34

Bet parasti plovs tak ir tads orandzigi sarkanigs....
Lora:
12.05.05 23:02:55

Nu ja pieliksi kečupu, tad tāds viņš arī būs. Īstais plovs tiek tikai no burkānie iekrāsots un parasti taa krāsa ir dzetenīgi oranža, atkarīgs no burkānu daudzuma.
Kaija:
13.05.05 23:28:57

Pietiek ar karoti tomātu pastas- iekrāsosies...
Aspic:
16.05.05 23:12:50

parasti plovam neviens neliek klaat tomaatus un lai nebuutu cieti riisi pietiek iisto daudzumu uudens pieliet (apmeeram 1,5 cm virs riisiem) un vaariit pietiek apmeeram 15 minuutes, peec tam atstaajot visu "pietviikt" (sasuukties)
droshi var likt klaat roziines un melnpluumes sanaak visai laba garsha (taa taisiija paziistams turkmeenis)
saule:
27.10.05 19:49:59

var arii ar aitas galju taisiit.
Lai riisi nebuutu cieti vai paaraak miiksti, ir jaanjem pareizaas proporcijas. Perfekti riisi iznaak, ja njem 1 dalju riisu un 1,5 daljas shkjidruma (piem, 1 glaazi riisu un pusotru glaazi shkjidruma, vai 2 glaazes riisu un triis glaazes shkjidruma utt)
willere:
12.02.06 20:47:38

esmu redzējusi, ka dabā plovu nemaisa, tur viss saliekās kārtām un kad top gatavs, tiek apgāzts otrādi, tad sanāk ka sastāvdaļas pašas sajaucās.
Nīna:
30.10.06 17:21:21

Gatavoju līdzīgi līdz rīsu pievienošanai.Rīsus ļoti rūpīgi skaloju-pat 10 ūdeņos.Tad prātīgi uzberu virsū visam iepriekšējam veidojumam-NEJAUKT!Virsū uzleju vārošu ūdeni-PRĀTĪGI!Tā lai nosedz rīsus un vēl pa virsu -daudzumu grūti pateikt -viss atkarīgs no izmantotajiem rīsiem.Aizvāra un tad nogriež ĻOTI mazu uguni un sautē zem vāka-ideāli -ātrvāramajā katlā.Pēc apmēram stundas vajadzētu būt gatavam-tad, ja grib var arī maisīt.
Angelika:
24.01.09 15:57:44

plovu taisu no cauraudzīša-palielos gabalos apcepu pievienoju rupji rīvētus burkānus salmiņos sagrieztu sīpolu-garšvielas.visu rūpīgi apcepu-lieku katlā pārleju ūdeni-tā lai viss apsegtos+rīsus-rīsus lieku ux pusi mazāk nekā ūdens.ideāli ja to sautē cepeškrāsnī!bet ja ātrāk uz lēnas uguns.galvenais nemaisīt!!!20min.10 min.noturu bez uguns samaisu-pasniedzu-ļļļļoooti gardi!!!
evasive:
20.03.09 11:38:34

ja leik daudz burkanus ir loti feina krasa nevajag nemaz tomatu pastu.nezinu ar tomatu pastu man negarso....atad vairak burkanus.un bus forsi
RIKO:
29.12.10 00:10:08

Ņemam 700gr rīsus varu ieteikt DEV ZIRA šķirni(diezvai atradīsiet) ņemiet basmati. ieberiet traukā pievienojiet 2 ēd. karotes sāls un pārlejiet ar vidēji karstu ūdeni, lai rīsi uzbriest 30-40min. (plova pagatavošanas laikā tas ir ļoti svarīgi, jo rīsi uzņems vairāk ūdeni jo ātrāk tie kļūs gatavi)protams vēl ir daudz nianses...nākamais pēc iepriekš minētā procesa veikšanas rīsus jānoskalo zem tekoša silta ūdens ,tā lai ūdens būtu dzidrs (obligāti)2. vēlams ņemt čuguna katlu (kazanu)3. uzkarsēt uz lielas uguns katlu apm.10 min.2. es parasti ja gatavoju saldo plovu izvēlos vistas gaļu, vislabākais ir ņemt vistas kājiņas - fileja ir par sausu un pārējās daļas kaulainas. tātad 800-100-g vistu kājiņas noņemt ādu un atkaulot.Kaulus neizmet-noderēs.3. 4-5 vidējus sīpolus sagriest ripiņās.4. 700gr burkānus nomizot un sagriezr salmiņos (3mmX3mmX30mm)obligāti salmiņos-rīvēti neder.5 ņemam sauju aprikožu,sauju rozīne vēlams tumšās, tikpat pistācijas riekstus vai mandeles,5 krustnagliņas,sauju kaltētas bārbeles (protams varat eksperimentētarī ar citiem gardumiem ) visu pārlejam ar siltu ūdeni min 10, nomazgājam, nosusinam. 2 tējkarotes ZIRA (kumins)specefiska garšviela bez kuras plovs nav plovs.2 apelsīnu mizas sarīvētas.150gr Gī sviesta kausēta. 5mgr Šafrančika (sarīvēt bļodiņā ar šķipsnu sāls pievienot 100gr silta ūdens). Nu ko sākam gatavot! Tātad uzkarsējam čuguna traukā 200-250gr rafinētas eļļas līdz eļļa sāk maimīt krāsu. iemetam 1 nelielu sīpolu ,mizotu un gaidam līdz sīpols kļūst tumši brūns. Izņemam to no katliņa (kazana) Liekam katlā tos pašus vistu kājiņu kaulus un apbrūninan līdz ti kļūst tumši brūni , izņemam ārā ar šūm karoti un izmetam. Liekam katlā sagriestos sīpolus un apcepamintensīvi maisot 10 min. (lai sīpoli neapdegtu un liekais mitrums izgarotu)Tālāk liekam katlā vistu kājiņas un cepam 7 min uz intensīva uguns. Pievienojam burkānus un cepam 7min intensīvi visu maisot. Pievienojam tējkaroti ZIRA (kuminu),un pārējos gardumus.Cepam vēl 2-3 min. Tālāk - ielejam katlā verdošu ūdeni 1,5 litri ieliekam katlā 4 lielas ķiploka galviņas kurām jānogriež apakšējā daļa un vāram 30 min., pietam pirmās 10min uz intensīvas liesmas pārējo laiku uz minimuma. Pievienojam sāli 1.edam karoti bez kaudzes samaisam.Ņemam noskalotos rīsus kuriem jānolej ūdens un vienmērīgā slānī izkārtojam katlā. Pielejam verdošu ūdeni tik daudz lai ūdens rīsus nosegtu maximums 1cm (nevairāk)No šī brīža par jebkādu maisīšanu aizmirstat.-uzgriežam lielāku liesmu un ļaujam pavārīties 5min. Šī procesa laikā eļļai paceļoties tā apskauj katru rīsiņu un proces sākās. Nogriežam liesmu uz vidēju un gaidam , tklīdz ūdens pazūd no virsmas ņemam šūmkaroti un uzmanīgi tā lai rīsi nesamaisās ar (ZIRVAKU)-buljons ,sīpoli, burkāni Plova pamats sākam no katla malām uz katla vidu veidot no rīsiem piramīdu, uzcēlām -nojaucām, uzcēlām -nojaucām process var aizņemt minūtes 40. Tad ņemam koka irbulīti un piramidā izveidojam 5-6-7 caurumus līdz katla dibenam. Tā katlā atlikušais tvaiks ātrāk izgaros. Kā pamanat kad katla dibenā nav palicis buljons (ūdens)process iet uz beigām.Aizmirsu pateikt pirms rīsu ievietošanas ķiploku galviņas jāizņem. Un kad ūdens izgarojis rīsu piramīdas galā izveidojam bedrīti ieberam atlikušo ZIRU (Kumins) ieliekam ķiploku galviņas un atjaunojam piramīdu. Uzliekam katlam pavirsu bļodu un atstājam uz 20 min . Pato laiku sagriez ļoti pļānās šķēlītēs 3-4 tomātus . Sagriez 2-3 sīpolus nu ļoti plānās ripiņās. Sīpolus nomērcē 3-4 reizes nu ļoti aukstā ūdenī. nospied iemaisi tomātos pievieno sarkanos piparus asos, sāli un 1 cirtona sulu . Plovu pārceļ lielā lēzenā traukā grezno ar granātābulu sēklām apkārt apliekot salātus.P.S sanāk fantastiski iemācijos 2008 gadā Taškentā restorānā "Karavān" Paldies kad pacietāt , bet nevarēju nociesties
Goga - RIKO:
06.03.12 13:13:10

Izklausās lieliski! :) Šodien vākšu sastāvdaļas, rīt mēģināšu gatavot.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS