Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/foto-receptes/saldie-edieni/abolkuka/

Ābolkūka

Recepte un foto: Minymary
Gatavošanas laiks: sagatavošana ~ 2 stundas, cepšana ~ 45 minūtes
Nepieciešamās sastāvdaļas:

Mīklai:

 ½ kg milti
250 gr EVE margarīns vai margarīns cepšanai
½ krūze skāba krējuma
½ krūze kefīra
½ TK sāls

Pildījumam:

(~ 1 kg saldskābu vai skābu, stingru ābolu (man bija 8 lieli āboli)
cukurs
kanēlis

milti mīklas izrullēšanai
eļļa pannas ieziešanai
1 ola mīklas apziešanai

Gatavošanas process:

Nogurdinošākā mīklas pagatavošanas daļa- margarīns tikai ar nazi, jāiekapā miltos, līdz paliek tikai mazi margarīna gabaliņi un milti it kā sajaukušies ar margarīnu, bet ne izkusuši! Ar nazi ik pa laikam arī jāpārcilā milti, lai viss sajaucas un apakšā nepaliek pliki milti.

Aptuveni šādi jāizskatās sakapātam margarīnam ar miltiem.

Krūzē ieliek pusi uz pusi krējumu un kefīru, pieliek 1/2 tējkaroti sāls, visu sajauc.

Ielej miltos un atkal ar nazi apmaisa, pagriež, līdz viss krējums/kefīrs iejaucās miltos un sanāk tāda slāņaina mīkla.

Beigās mīklu salipina bumbā, ja ir palikuši apakšā milti, tos ielipina iekšā, bet vairs cenšas īpaši nemīcīt. Mīklu apsedz un ieliek ledusskapī ideālajā variantā uz 2h, bet var arī uz 1h (var arī vairāk par 2 h, protams ).

Kamēr mīkla ledusskapī, sagriež ābolus, izgriež serdi, nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Ja āboli ļoti sulīgi, tad vēlams viegli izspiest lieko sulu, lai cepoties apakša nepaliek jēla. (man parasti sanāk krūze sulas, šoreiz mazāk. Pagaršojot sulu var arī novērtēt, cik daudz cukura būs nepieciešams, ja salda sula- mazāk, jā āboli un sula skābāki – cukura vairāk).

Izņem no ledusskapja mīklu, pārgriež uz pusēm. Viena daļa būs apakša, otra augša.

Ieeļļo paplāti, uzkarsē cepeškrāsnī ~200-220*C.

Vienu mīklas daļu izrullē paplātes lielumā. Lai to vieglāk būtu pārvietot uz cepešpannu, saloka malas uz vidu, vienu otrai pāri, tad uz pusēm un pārliek uz pannu, atloka, izlīdzina, ja liekas malas, tad tās ar nazi nogriež un pielipina tur, kur trūkst.

Rīvētos ābolus izlīdzina pa visu mīklu, uzber vienmērīgi cukuru un tad kanēli.

Izrullē otru mīklas gabalu, liek virsū. Apakšējā mīklas slāņa maliņas var ielocīt mazliet uz iekšu, tas lai cepoties nekas netek ārā. Augšējo slāni piespiež klāt, salipina.

Sakuļ 1 olu un lej virsū mīklai, ar roku izlīdzina. Ar dakšas otru pusi pa diagonāli velk strīpas, veidojot rakstiņu, un vienlaicīgi dur dziļus caurumus, lai pīrāgs cepoties nepūšas. Atkārto paralēlā virzienā.

Liek pīrāgu/ ābolkūku sakarsētā cepeškrāsnī pa vidu - uz ~45 minūtēm (vai kamēr paliek zeltaini brūns un ļooooti garšīgi smaržo).

* Izvēloties ābolus jāņem vērā, lai tie ir saldskābi vai skābi, stingri. Saldie āboli neder, jo cepoties paliek kā ievārījums. Var arī nemizot, ja miza plāna un zināt, ka savējie.

Komentāri

Infiniti:
12.10.07 12:33:31

Tā - eju gatvot :D
PūKA:
12.10.07 13:50:51

izskatās ņammīgi, noteikti jāizmēģina.
Infiniti:
13.10.07 00:20:23

Sanāca garšīgi :) Paldies par feino recepti :) Man tik gribētos precīzus mērus krējumam un kefīram, jo man sanāca laikam pa daudz, mīkla lipa pie naža un nekādi neizdevās uztaisīt bumbu, tad dabūju likt klāt vēl miltus. Jo krūzes ir dažādas ;)
sandria:
13.10.07 10:07:20

Sanāca nu tā...nevaru teikt ka ļoti garšīgi:))
Minymary:
13.10.07 11:12:45

mēru es nezinu, tas kā padomju laikā mērīja visu glāzēs, tad jāņem krūze, kas līdzinās padomju glāzei (?) :D
nopuuta:
13.10.07 13:55:34

izprovēju. sanāca ļoti labi. krējumam un kefīram ņēmu parasto tējas/kafijas krūzi, kurā laikam 300-350gr iet iekšā. sāli arī ņēmu veselu strīķētu tk, nevis 1/2tk, jo likās bik par bezgaršīgu tā mīkla un sanāca labi. vienīgais - bik par skābu sanāca, jo cukuru nenotrāpīju..bet nu..to es izlaboju ar pūdercukuru, ko pārkaisīju pāri pie pasniegšanas.
Nukins:
13.10.07 18:35:46

Nu taa iet, ka komentaarus lasa peec gatavosanas :) man arii miikla par daudz to kefiirmaisiijumu dabuuja (foto taa kruuze izskataas lielaaka par glaazi vulgaris :D), tapa labota ar miltiem; un ar 3 eedamkaroteem cikura uz visu pannu sanaak par maz, bet nu to var labot ar plombiira saldeejuma bumbu blakus ;) aaa, un veel - man kuuka sanaaca gatava nevis peec 45, bet jau 20 minuuteem, labi, ka iemetu aci. Bet nu galaiznaakums bija taa veerts, riktiigi mmmmmm :)
Feriza:
15.10.07 09:05:48

Paldies par recepti ! Izmēģināju ! :) viss bija labi, tikai bumbu īsti no sākuma nevarēju savelt - laikam miltus biku pa daudz pieliku.. un vēl, pati vainīga, ka pa biezu izrullēju, nekas, nākamreiz provēšu plānāk ! :) Lai Jums veicas !
sabu:
17.10.07 13:25:56

Man galīgi tā mīkla nesanāca,kefīrs ar t okrejumu bija par daudz,nekas mēģināšu vēl.
dinox:
18.10.07 18:12:19

Tā nekas, bet man tā mīkla tada bezgaršīga sanāca.
lady_sofi:
19.10.07 00:51:43

vai nesanāktu labāk un ātrāk, ja to margarīnu sarīvētu uz rīves un tādu ik pa laikam kaut vai samaisītu ar miltiem...
Laikam pamēgināšu un ziņošu par rezultātiem! :)
Bet tik un tā - paldies par recepti! Izskatās tiešām supergardi!
Dakis:
19.10.07 10:15:20

Burviiga aabolkuuka, burviiga ir veerts pameeginaat :)
sol_vita:
19.10.07 23:37:49

forsha receptiite ;) esmu par slinku, lai njemtos ar nazi. Sametu visu pa kaartai virtuves kombainaa, uz pirmaa aatruma samaisiiju,beigaas ar rokaam samiiciiju bumbaa. Un bija oki!!!
bubuciits:
20.10.07 19:16:54

Tikko izņēmu no cepeškrāsns. Izskatās un smaržo super! Un garšīga, mmmmm... :)) Tiešām paldies par recepti!
Evo Bic:
22.10.07 04:42:34

Galu gala sanaca labi! Tomer ari man bija grutibas ar miklu - sakuma ta nekadi negribeja salipt bumba un beigas to bija arkartigi gruti izrullet, ta drupa un lipa pie delisha reize. Galu gala man neizdevas to izrullet tik plani ka gribetos. Jaa, lai izvairitos no nogurdinoshas miklas kapashans, es ieliku miltus un sviestu virtuves kombaina un sledzu "pulsiem" sledzu to ieksha, lidz sviests sakapjas un masa tada irdena. Galvenais laikus apstaties, pirms sviests sak lipt kopa viena liela bumbaa.
Vinja_:
22.10.07 15:29:24

Kopumā sanāca ļoti garšīgi - īpaši otrajā dienā, kad viss bija savilcies kopā. Garšoja labi arī silta ar saldējumu. Par gatavošanas procesu - salīdzinot ar ābolu rīvēšanu, kapāšana nemaz nebija tik traka. ;)Jāteic, man bija problēmas ar mīklas izrullēšanu - lai arī bagātīgi birdināju miltus, viss spītīgi lipa vai nu pie virsmas vai ruļļa. Beigās ar mokām uzliku uz pannas un lipināju caurumus ciet ar roku, līdzīgi "patchwork" stilā arī klāju virspusi. Par sāli nav ko kreņķēties - mīkla nav jāizgaršo, tāpat viss labums sasūcas pēc cepšanas no āboliem.
Mans cepšanas laiks arī bija 45 minūtes (gāzes plīts), ātrāk likās par jēlu; ja ilgāk - būtu sakaltusi un piedegusi. Paldies autorei par iedvesmojošo fotostāstu un patiesi garšīgo recepti! :)
Minymary:
24.10.07 19:41:35

man ir milzīgs prieks, ka jums garšoja! :)
par margarīna iekapāšanu ar kombainu- man nav kombains, ceru, ka sanak labi, bet par cepšanas laiku- vienreiz mēģināju cept ar ieslēgtu ventilatoru un nesanāca tik laba, jo virspuse bija sacepusies, bet iekšā vēl tāda pajēla, parasti cepu bez ventilatora, tad vienmērīgi izcepās gan iekšā, gan ārā.
Lai jums veicas! :D
astere:
25.10.07 14:51:44

Mīļās meitenes! Kāpēc mocīties ar nazi? Ar tīrām rociņām - un uz priekšu, kamēr izveidojas drupačiņas. Un tālāk - pēc receptes:)
zelts:
29.10.07 19:39:44

Jau paspēju tādas 4 paplātes uztaisīt. Ļoooti garšīgi. Tiesa gan katru reizi esmu variējusi ar taukvielām. Pirmo reizi sanāca taisīt no Rama smērējamā margarīna. Vīrs atzina, ka tā mīkla tomēr esot bijusi visgaršīgākā. Jāatzīst, ka tādu arī bija vieglāk izrullēt (nelipa nekur klāt).
Antra:
31.10.07 17:02:25

Sakardinajat ari mani gaju gatavot abolkuku, bet tomer pec savas receptes,kas sanak stipri letak.Miklai nav ne vainas,pameginasu ari jusu. Var taisit ari kartaisno miklu tas ir udeni vai piena tam piejaucot sali, mazdruscin cukuru,un margarinu kadus 50gr, tad citronskabi atskaiditu udeni, visu sajauc un tad pievieno 1 olu var ari nelikt, miklu liek uz galda un labi izdauza lidz paliek gludena, un turpmakais jau ka taja recepte...
zaļacīte:
07.11.07 11:47:12

kūka SUPER!!!!!! bet šo pašu miklu var izmantot gaļas kūkai. PILDĪJUMS: sagriežu gabaliņos kupināto gaļu, sarīvēju sieru, pagriezu piparu. Mmmmmm. Pēc garšas - PICA!!!! Un vispār var fantazēt jebkuru pildījumu, vai nu saldo, ai nu zivju, vai nu dārzeņu utml. Bet par pamatrecepti PALDIESIŅŠ.
rika:
27.10.08 14:47:12

ļoti garda kūka,paldies par recepti!!!
agdim:
23.02.09 18:15:57

No sākuma izlasīju komentārus, un tad cepu:),miltus liku 400gr un mīklai arī cukuru klāt, lai nebūtu bezgaršīga, ābolus nerīvēju, bet griezu mazos gabaliņos, un labi ka tā darīju, jo tāpat viņi gandrīz kā ievārījums palika . Cepu 20min, jo elektriskā plīts. Sanāca ļoti garšīga, vienīgais man viņa tā nepacēlās kā fotogrāfijā, varbūt tāpēc, ka ar dakšiņu tik stipri netaisīju tās bedrītes... . Paldies par recepti!
zilaisvalis:
29.03.09 12:37:31

Liels paldies par superiigo recepti!!!Viss sanaaca ar pirmo reizi!Kas var buut vienkaarshaakas un garshiigaaks par sho!!!Pilniigi piekriitu Zalaciitei,ka sho miiklas recepti var pielietot dazaadu saaljo piiraagu cepshanai,taapat arii Napaleonkuukas pagatavoshanaa.
ZG:
11.05.09 18:27:55

Jāpamēģina...kaut kas līdzīgs ir ēsts.
ZG:
12.05.09 13:03:48

Lai arī receptē daži sīkumi palika neskaidri - sanāca pat ļoti laba. Paldies.
ls:
15.08.09 17:42:32

es saksu pagatavot cept abolkuku. jauna recepte,paldies!
tekila:
24.09.09 21:22:32

vinu var turet ledusskapī vairak neka 7 h?
Marija:
08.10.09 21:52:03

teklla- viņu droši arī bez ledusskapja var turēt līdz nākamai dienai (ja bail, ka apkalst, var ar pārtikas plēvi pārklāt)!
Par mīklas mīcīšanu kombainā- radiniece mēģināja un teica, ka galīgi nesanākot tāda slāņaina, bet vairāk viendabīga,tam tā nav jābūt.
xxx:
26.10.09 17:36:06

sanaca riktigi laba kefira vieta var likt pienu - es ta izdariju jo man nebija kefirss un ja kas kuka man izcepas 20 minūtees nevis kaa teikts 45 !!!!!!!!
Loreta:
06.11.09 18:25:10

es margarīnu Eve sarīvēju uz rupjas rīves tieši miltos, tad nekas ar nazi nav jākapā, uzreiz var samaisīt!
marita:
08.11.09 16:57:43

veel dazas minuutes, nevaru sagaidiit.
smarzo loti labi!!!
Rensha:
25.11.09 22:51:58

Mīlzīgs paldies par recepti!!
Bezgala garšīgi!!!!
Vakar uztaisīju pirmo reizi, ļoti iegaršojās, ka šodien taisīju atkārtoto...
Es-se:
28.11.09 15:22:46

Priekš picas šī pamatne galīgi neder- man vismaz negaršoja nepavisam, bet, kā abolkūkai riktīga ņamma. Mīklai pieliku klāt 2 TK cukura un labi vien ir. Izrullēt bija ļoti grūti un mīkla plīsa, bet ar piekto piegājienu viss sanāca lieliski- vajag tikai mīklu ilgāk paturēt ledusskapī. Galarezultāts- SUPER. Nenoēsties!!!
Paldies liels par šo recepti! Cepšu biežāk, tika cukura āboliem vairāk pielikšu!
Rainijs:
02.01.10 15:56:15

izmēģināju tavu recepti. izskatās ļoti garšīgi, būs pec stundas jāpagaršo. paldies par recepti
mmmmm:
04.05.10 20:38:07

ta ir kartianaa miikla??
Nut:
15.09.10 14:16:27

Cepu šo ābolkūku jau vairākas reizes: sanāk vienmēr un ir ļoti garšīga. No galda pazūd atrāk par tortēm un ciemi parasti prasa recepti. Man pašai atgādina ābolu kūciņas, kas pārdod konditorejās. Liels paldies, Minymary!
Minymary:
18.09.10 01:27:43

;) Paldies tām meitenēm, kas ieteica margarīnu sarīvēt uz rīves, man tas ļoti atviegloja procesu, varu ieteikt arī pārējiem! Tikai piebilde no manas puses- pirms rīvēt margarīns jāieliek uz kādu pus stundiņu saldētavā, lai viņš nekūst rokās un būtu vieglāk sajauk ar miltiem, kas tad ir jādara ik pa laikam rīvējot. un beigās jau var ar nazi visu mazliet sakapāt viendabīgākā masā.
kikis:
15.02.11 10:22:21

izskatas loti garsigi bus jaizmegina
kiki:
15.02.11 10:24:12

intersanti obligati izmeginasim
lady gaga:
11.08.11 10:51:15

japameigina labs deserts uz pusdienam...vismaz ceru
Kikkis:
01.09.11 10:08:09

Cepu šo ābolkūku vairākas reizes un vienmēr sanāk ideāli. Ļoti garda.
fizz:
06.09.11 14:51:58

Tā tak ir dakšiņkūka! :) :) :)
ucbucis:
24.11.11 18:11:34

Loti laba kuka vienreiziga sanaca baigi labi ar pirmo reizi, super paldies ka tada recepte ielikta. :)
gabis:
05.02.12 00:47:18

gribetu pameginaat bet man nav pieejams kefiirs...kads var ieteikt ko var lietot kefiira vietaa???LUudzu...

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS