Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/foto-receptes/saldie-edieni/klingeris/

Kliņģeris

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
1/2 l piena / 3,8 %/
1 kg milti un vairāk
1 glāze cukura
1 TK sāls
kardamons
200 g margarīna vai sviesta
1 paciņa rauga
1 citrona rīvēta miziņa
rozīnes
zemesrieksti
sviests
1 ola pārziešanai
pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana:

  1. Rozīnes nomazgā, aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uzbriest. Rozīņu daudzums atkarīgs no tā cik daudz rozīnes kliņģerī grib redzēt.

  2. Lielā bļodā, kuru var likt uz uguns, ieber sāli un cukuru.

  3. Uzkaisa kardamonu. ~ 1/2 - 1 TK.

  4. Pielej pienu un samaisa.

  5. Raugu saberž, uzkaisa 1 TK cukura un atstāj nedaudz pastāvēt, līdz piens uzsildīsies. Tad raugu samīca, līdz tas izkusis.

  6. Pienu liek uz lēnas uguns un maisot silda, lūdz piens uzsilis. Ar pirkstu nosaka siltumu, tam ir jābūt siltam, bet ne karstam.

  7. Silto pienu noņem no uguns. Pielej un iemaisa izkausēto raugu.


  8. Rozīnes nolej sietā, uzkaisa miltus un apviļā miltos.

  9. Pienā ieber 1 kg miltu un samīca.

  10. Pievieno miltos apviļātās rozīnes un samīca.

  11. Margarīnu sagriež gabaliņos un izkausē.

  12. Margarīnu mīklā iemīca pa porcijām - pielej, iemīca, pielej, iemīca, līdz viss margarīns iemīcīts.

  13. Pierīvē citrona miziņu un iemīca.




  14. Mīklu mīca un pa druskai pieber miltus. Mīklai ir gatava tad un miltus vairs nevajag bērt tad, kad mīkla atlec no rokām. Mīklai jābūt stingrākai kā pīrāgu mīklai.

  15. Mīklu apsedz ar dvielīti un noliek siltumā uzrūgt.

  16. Galdu apkaisa ar miltiem un izņem no trauka uzrūgušo mīklu.

  17. No mīklas ar rokām izveido garu, vienāda biezuma desu. Cepamo plāti ieziež ar taukvielām.

  18. Garo mīklas desu pārliek uz ietaukotas cepamās plāts un savij kliņģeri. Uz kliņģera uzliek sviesta piciņas.

  19. Pārziež sakultu olu

  20. Svaigiem zemesriekstiem noberž miziņu, uzber uz kliņģera un ar roku piespiež.

  21. Kliņģeris gatavs cepšanai. Cepamo plīti uzkarsē līdz 165*C un liek kliņģeri cepties. Kliņģeri cep 40-45 minūtes 165*C. No sākuma cep uz 2 plaukta no apakšas, tad kad kliņģeris apcepties dzeltens, pārceļ uz augšu. Gatavību vislabāk noteikt ar skaliņu, kad izskatās izcepties, iedur skaliņu un ja skaliņam nekas nav pielipis, tad droši, ka kliņģeris gatavs.
    Ja kliņģera virsma ir diezgan apcepusies un pat jau sāk degt, tad apklāj ar mitru pergamentu un cep gatavu.


  22. Gatavo kliņģeri izņem no krāsns un nedaudz atdzesē.

  23. Noņem no cepamās plāts, pārkaisa pūdercukuru un gatavs pasniegšanai. Kliņģeris ļoti garšīgs, lai to saglabātu mīkstu vairājas dienas, pārklāj ar dvielīti. Var pievienot arī safrānu. Par safrāna stīdziņām lasi te. Var mīklai pievienot marmelādes gabaliņus, mīklāpēc tam var iekaisīt kanēli, kas nu kuram labāk tīk.

Iesūtījis:
DaceP

Komentāri

ezhix:
24.03.07 13:10:08

Klinģeris tiešām garšīgs sanāca. Tikai sākumā šoks par izmēru - uz vienas plātes līda tikai puse mīklas. Tagad man ir divi lieli smuki klinģeri. Būs jāiet pie kāda ciemos. :D
sancsha:
26.03.07 13:54:16

Cik ilgu laiku aizņem kliņģera cepšana???
Patriša:
28.03.07 12:41:30

jā man arī šoks par izmēru:)
nākamreiz taisīšu uz pusi mazāku, jo nav vajadzības pēc tik liela.
Bet bija garšīgs.

Ā - nakamreiz likšu vairāk rozīņu, uz tā lielā izmēra tomēr par maz bija pielicies.
arabiete:
29.03.07 15:10:19

Cik raugu? 50g, taču ne 100g?
Lora:
29.03.07 15:19:57

Raugs 100 g - 1 paciņa.
cirulitis6:
30.03.07 11:49:36

Izskatās traki gards!!
Antra:
30.03.07 12:58:55

nju sen es gribeju dabut recepti ka gatavo klingeri,bet nju loti smuks ir iznacis
Evo Bic:
05.04.07 17:23:44

Uj, ku labs bija!!!! Un tiesham ljoti vienkarshi sagatavojams! Es tikai nedaudz pamainiju - rozines neliku klat sakuma, bet beigas - uzrugushu miklu izrulleju, apsmereju ar sviestu, saberu rozines un satinu miklu rulliti. Citadi visu gatavoju pec receptes.
Inga:
06.04.07 16:18:03

cik grādos un cik ilgi cep????
Kisa:
07.04.07 08:20:38

Inga - izlasi kārtīgi recepti, tur ir rakstīts.
Inga:
07.04.07 14:07:05

piedodiet par neuzmanību :))
Ruta:
11.04.07 15:08:42

izskatās forši un viegli, bet cik ilgi ir jāuzrūgst mīklai???
Rozamunde:
29.04.07 22:59:39

Labais!
ar otro piegājienu sanāca arī man. Pirmo reizi piešāvu padaudz karstu pienu un neuzrūga. Otrreiz bija labais! Tikai zemesriestus aizstāju ar lazdu riekstiem un liku arī aprikozes. Secināju vispār, ka rozīņu un aprkožu kliņģerī nevar būt par daudz.
pančo:
05.05.07 20:59:52

Šodien saņēmos un izcepu - sanāca ļoti garšīgs! Es mīklas veltnim pa vidu saliku sagrieztu marmelādi kopā ar kanēli.
joko:
30.12.07 17:35:54

Sanaca liels kliņģeris no šīs mīklas!!! bet jāliek vidū cukurs kopā ar kanēli, jo savādāk trūkst salduma. es vel drupačas cepot sakaisīju virsū. sanaca labs
funkey monkey:
07.01.09 17:26:32

Ooo,šitais ir tas,ko es visur meklēju. Ar visām bildēm, paldies, ceru,ka sanaks.
Mamma:
24.01.09 21:09:13

Kāpēc man viņš sanāca tik sauss? VAi pa ilgu noturēju cepeškrāsnī? Bet, smuks jau bez gala, tikai sauss līdz nejēgai. Un miltus tur vajag daudz, lai mīkla lektu nost no rokām. Nu, iemāciet mani pareizi cept šo lietiņu......
ES:
23.09.09 12:51:25

Ka var dabut cukurotu kliņģera apaksu, esmu tādus edusi ir ļoti garšīgi!?
labs:
25.09.09 10:09:09

izcepu,superīgs:) saldu apakšu man šķiet var panākt, ja marmelādes gabaliņi(maziņi) salikti apakša
ES:
29.09.09 10:54:15

KAS IR KARDAMONS, ES TADU NEKUR NEVARU ATRAST, VARBUT TO VAR AIZSTAT AR KO CITU? UN CIK DAUDZ BUTU NEPIECIESMS SVIESTS?
ilzīte:
24.10.09 10:21:11

izcepu, baigi superīgs iesaku arī citiem:)
Kristīne:
12.11.09 14:17:25

Es vēl papildus šīm visām sastāvdaļām pielēju kādus 100 ml eļļas, tad mīkla nav tik cieta un sausa un arī neapkalst.
Paldies par recepti. Tīešām ļoti gards.
Kristīnīte:
23.11.09 11:06:34

Nu tad beidzot riktiiga recepte ar visām bildēm! Jāmēģina!
ināra:
28.11.09 09:56:39

sanāca patiešām garšīgs . liels paldies par recepti
Lilita:
29.11.09 14:32:08

Garšīgi, cepu vairākas reizes un ir labs. Tikai miltus gan uzmanīgi jāliek. Vienus vajag vairāk, citus daudz mazāk, atkarīgs, kāds ražotājs.
dace:
24.12.09 15:50:27

Ļoti laba recepte. Sanāca no pirmās reizes. Es arī mīklu taisu uz pusi mazāku, jo jau tā sanāk liels kliņģeris. Liels paldies par recepti.
mume:
16.01.10 20:58:13

Sanāca baigi smuks, bet man šķiet ka es jūtu rauga piegaršu. Un prasītos mazliet tādu - gaisīgāku... bet priekš pirmās reizes, ir tīri neko!
Bārbija:
17.01.10 09:57:14

Paldies par ĻOTI gardo kliņģeri!!!!
Ļoti laba recepte, kas ļoti labi aprakstīta!!!
exilis:
15.02.10 12:39:19

Klinģeris ļoti garšīgs sanāca! Pārsteidzoši mīksts un pūkšķīgs! Es gan liku aprikozes un rozīnes, nebija man rieksti mājās...Un prasījās vairāk cukura. Vismaz mūsu ģimenei, mēs tādi saldumamīļi :))
Kitucis:
04.04.10 14:01:10

Tagad cepas, visa maaja smuki smarzo un izskataas dikti gards. Taisu uz pusi mazaak kaa receptee un klingeris uzbriedis liels pa visu pannu.Iesim pie radiem uz Lieldienu pusdienaam, dekoreeshu ar cukura dekoriem (pavasara pukiiteem) buus ljoti smuki un gardi. Paldies!!!
Sandra:
21.10.10 15:53:10

Cik vinja ilgi jaaraudzee??
zizza:
29.01.11 15:49:46

ļoti garšīga
since:
02.02.11 10:24:34

loti gardi sanaca
Linda:
02.02.11 14:00:37

Cik apmeram maksā kardamons un vai tā ir obligati nepieciešama?
Eva:
17.03.11 20:18:02

Ziniet, sanaaca labaaks nekaa visur citur pirkts, pat neticas!!!! Liels paldies par tik loti noderiigo recepti! p.s. es pa vidu ieliku marcepaanu un riekstus, sanaaca labs un no pirmaas reizes!
marika:
19.06.11 14:13:39

Visiem tiem kas nezin kas ir KARDAMONS, tā ir tā specifiskā garšviela kas dod to garšu kas ir kliņģerim, bez tās klinģeris nav kliņģeris!bet recepte ir burvīga mana kontā jau kādi 10 tādi, tikai mīklu taisu uz pusi mazāk, jo citādi sanāk par lielu, nedabū cepeškrāsnī!
laila:
15.08.11 14:02:19

galigi sauss un ciets sanaca, nezinu, ka vispar var garsigi sanakt pec sitas receptes..? man jau saimnieces, redzot, kaa taisu, teica, ka sita recepte galigi nebusot riktiga un, diemzel, ta ari bija...
iveta:
02.10.11 00:43:24

lailai- recepte ir riktīga un pat ļoti laba (esmu cepusi kliņģerus vairākkārt ar dažādam variācijām, bet par pamatu ņemot tieši šo recepti). Ļoti daudz kas atkarīgs no paša cepēja!
Elīna:
21.10.11 13:23:55

Meitene palīdziet lūdzu :) esmu Japānā un ļoti vēlos uzcept riktīgu Latviešu kliņģeri, lai visiem mutes paliek vaļā no tā cik pie mums viss ir gards, bet problēma ir tāda, ka te var dabūt tikai sauso raugu. Vai ir iespējams šo recepti sagatavot ar sauso raugu? Un cik tad jāņem sausā rauga?
Aija:
30.11.11 22:34:11

paldies par superigo recepti, tiesam loti gards bija.
klingeri liku ieksa vel kanela, piena, cukura maisijumu sanaca dikti suligs un gards. velreiz paldies autoram
Loreta:
11.02.12 14:07:25

Cik ilgi mīklai ir jārūgst?
ŽANETA:
17.02.12 09:37:58

CIK RAUGA?
PACIŅAS IR PA 100G, PA 50g... TĀPEC JAUTĀJU
liga:
27.02.12 21:56:11

Kardamons nav dārgs paciņa maksā mazāk par 30santīmiem.Man arī sanāca garšīgs kliņģeris,tik cukurs par maz bija.
silis:
08.04.12 21:56:00

izmērs bija labs - ar vienu cepšanu tiku galā, izmantoju safrānu, kā arī uzlaboju mīklu ar 8 olu dzeltenumiem, bez tam - liku 2.5 tk sausā rauga
Linda:
28.07.12 00:11:46

Mīcot mīklu šķita, ka par daudz izkausēto sviestu vajag, tāpēc pielēju daudz mazāk.. Jā, ļoti uzmanīgi ar to lai ir tiešām silts nevis karsts piens! Bet nu mājā visi ēd un slavē :) nu gards :)
tralla:
25.09.12 18:04:58

Tikko izcepu, sanaca bruuns un puukains! Lasot citu atsauksmes par lielumu - nedaudz samazinaju piena daudzumu un attiecigi ari citas sastavdalas piebremzeju - 400ml pienu liku! Kardamonu 1 tk un sauso raugu uz to daudzumu =- 2 tk! rozines 200gr.
Mans prmais klingeris muuzhaa pasceptais:)
Jūlija:
23.10.12 11:03:26

Paldies par burvīgu recepti! Gards!! Taisīju uz dzimšanas dienu cienāt darba kolektīvu. Samazināju visu uz pusi - pietika 15 cilvēkiem :) Izrotāju ar auglīšiem. Visi slavē!

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS