Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/foto-receptes/saldie-edieni/piparkukas-no-rairitas/

Piparkūkas no Rairitas

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
Mīklai:
1 kg cukurs
1 glāze ūdens
1,2 kg milti
500 g margarīns
4 ĒK skābs krējums
3 olas
1 TK soda
2 ĒK piparkūku garšvielas (1 TK kanēlis, 20 krustnagliņas, 10 graudiņi kardamons, 1 TK rīvēts muskatrieksts, 1 TK ingvers, 2 TK koriandrs, 10 pipara graudiņi, 5 smaržīgie pipari, kaltētas citronu, apelsīnu miziņas)
Gatavošana:

  1. MĪKLA:

  2. Dzirnaviņās samaļ garšvielas.

  3. Sausā katlā ber cukuru un uz lēnas uguns nepārtraukti maisot izkausē un sabrūnina. Tas aizņem aptuveni 30 minūtes.

  4. Tāds ir rezultāts aptuveni pusceļā ...

  5. Drīz būs gatavs ...

  6. Cukura sīrups ir ārkārtīgi karsts, vēlams to taisīt tad, kad mājās nav bērnu, jo viņš ir nepārtraukti jāmaisa un jāuzmana. Krāsai jābūt pavisam tumšai, jo piparkūku krāsa būs par toni gaišāka.

  7. Uzmanīgi pievieno ūdeni un maisa līdz veidojas viendabīga masa.

  8. Pievieno margarīnu un maisa līdz izkūst.

  9. Pievieno mazāko daļu miltu, vēlams sijātu, kārtīgi izmaisa.

  10. Masa, jau vairs nav tik karsta, pievieno garšvielas, krējumu sajauktu ar sodu un sakultas olas.

  11. Kad masa ir kārtīgi izmaisīta, viendabīga, pievieno atlikušos miltus.

  12. Izmaisa,mīkla ir vijīga, diezgan viegli maisāma, bet pagaidām miltus vairāk likt nevajag, ja otrā dienā šķitīs, ka ir par maz miltu, tad var pievienot.

  13. Mīklu pārlej bļodā un liek ledusskapī. Mīklai vismaz nakti vajadzētu nostāvēties ledusskapī pirms cept piparkūkas.

  14. Mīkla pa nakti ir palikusi cieta. Mīklu ņem ārā no bļodas.

  15. Mīklu saveļ pa porcijām. Ja negrib visu vienā reizē cept, mīklu ietin pārtikas plēvē un uzglabā ledusskapī.

    CEPŠANA:

  16. Ņem plāts lieluma cepamo papīru, uzliek virsū palielu gabalu mīklas un izrullē pa visu papīru. Mīkla var iet pāri malām, vai kaut kur nesniegties līdz malām. Lai vieglāk izrullēt, tad vienu papīra malu var piespiest ar sānu pie darba virsmas malas, vai arī pārrullējot pāri papīram - pati mīkla it kā fiksē to papīru un viņš vairs neslīd pa galdu.

  17. No izrullētās mīklas izspiež figūriņas un lieko mīklu noņem nost.

  18. Cepamo papīru ar visām figūriņām uzslidina uz plāts. Cep ~200*C ~ 7 - 8 minūtes.

  19. Cepoties piparkūkas uzpūšas, bet tas nekas, kad izcepsies būs atkal plānas.

  20. Gatavas piparkūkas uzreiz no plāts neņem nost, jo viņas vēl ir mīkstas, pēc kādas minūtes būs kraukšķīgas, tad var ņemt nost. Kad atdzisīs varēs dekorēt ar olas baltuma un pūdercukura glazūru (1 glāze pūdercukurs 1 olas baltums, nedaudz citronu sulas, viss saputots).

  21. Ļoti jāuzmanās, jo ātri var piedegt. Šeit redzamas tumšākās, tās nebūs garšīgas, jo būs rūgtuma piegarša.
    Piparkūkas ir kraukšķīgas, trauslas un mutē kūstošas. Ja pastāv ilgāk mitrumā, nu piemēram virtuvē, dienas 3 - 4, tad paliek tādas kā mīkstas un vijīgas.

  22. * par glazūru - glazūru var iekrāsot ar biešu sulas pilieniem, būs rozā, vai kakao - būs brūna. Un jā, ar to vienu olbaltumu + pūdercukuru pietiek aptuveni 4 pannām, ja glazūru liek tik daudz kā es.
Iesūtījis:
Rairita

Komentāri

Bumsīte:
04.12.09 23:53:33

Ļooooooti garšīgas piparkūkas, tikai viens trūkums, tās vienmēr (lai arī cik daudz ceptu) pietrūkst :)))) Tiešām iesaku! Paldies Rairitai!!! :)
burunduki:
06.12.09 12:54:54

SUPER! PALDIES!
Ksinga:
06.12.09 19:26:03

Gardi, tikai vajag krietni vairāk garšvielu un miltu
ccc:
08.12.09 10:12:21

Patiesi ļoooti gardas.
....Ieva..:
10.12.09 18:20:09

Ārprāts, cik skaisti izdekorētas! Pacietīga esi.:)
Denize:
13.12.09 20:49:01

Taisīju mīklu, bet man viens nav skaidrs- tas katliņš visu laiku uz plīts jātur vai izkausē margarīnu un tad var noņemt no karstuma? Mēģināšu cept rīt, bet liekas, ka garšvielas var vairāk likt :)Paldies par vienkāršo recepti
....:
13.12.09 21:19:30

Manā pirmā pašas gatavotā piparkūku mīkla. Izdevās! Paldies par recepti!

P.S. Man arī vajadzēja stipri vairāk miltu.
Rairita:
13.12.09 22:11:28

Garšvielu buķete vairāk sāk izpausties pēc laika. Bet nu tiesa, ja grib kreptīgākas, var likt vairāk, man ļoti daudz ēd bērni, tāpēc nelieku daudz.
Par miltiem. Viņus ja vajag arī likt vairāk, tad labāk tomēr nākamajā dienā, kad ir redzama mīklas īstā konsistence. Ar vairāk miltu piparkūkas ir domāju vieglāk izrullējamas, bet tomēr cietākas. Rullim jābūt tā kā bik taukainam lai neliptu klāt, var arī miltus bik pabērt.
dacite:
15.12.09 21:10:45

Paldies!ļoti gardas! Arī es gatavoju pirmo reizi savu piparkūku mīklu, parasti nopirku veikalā, bet šobrīd esmu svešā zemē, kur tādu mīklu nepārdod.
Vēlreiz paldies par recepti!
anetuxs:
18.12.09 18:24:02

nupat pirmo reiz arī manā virtuvē tapa šīs brīnumgardās piparkūkas.ņņņnammma.Paldies par receptīti.visgardākā piparkūku mīkla ko esmu baudījusi.Bet man vairāk pielikās garšvieliņas,un arī milti ap1,4kg .
Inese:
24.12.09 10:42:26

Piparkūkas sanāca ļoti garšīgas, bet miltu liku 1.5kg un gatavās garšvielas 2 pacinas :)
Eduards:
27.11.10 18:46:19

RAIRITA!
Varam satikties pi Laimas pulksteņa, es jūs nobučošu!
Tādas piparkūkas neesmu ēdis kopš savas bērnības, kad mana tēva darbabiedra māte tādas taisīja pārdošanai. Tad nu pa brāķītim atkrita arī man. To konsistenci un to garšu nevarēju dabūt. Paveicās man, ka atradu šo recepti. Glazūru netaisīšu - nav tāds kvantums, un dēliņš jau arī pusi izēdis jau :D
Vienīgi, varbūt noder, citrusu miziņas nbija, toties plauktiņā stāvēja visād'm piedevām pirkta Cointreau pudele. Tad nu piešpricēju to...
GARŠĪGI! Paldies!!!!!!!
sss:
30.11.10 15:18:31

a medu driikst likt cukura siirupa vietaa?
guna:
05.12.10 16:27:10

Paldies!Sanaaca briinishkjiigas piparkuukas! Miltus liku tieshi kaa receptee un nevajadzeeja neko otraa dienaa papildinaat.Vieniigais ko dariiju savaadaak, kad liku kauseeties cukuru,ieleeju apm.2-3 eedamkarotes uudens,jo kaut kaa nesaaka kust cukurs,bet sprakshkeeja un veidojaas cietos gabalos.Peec tam cukurs saaka kust un karamelizeeties,snaaca kaa vajadzeeja. Veelreiz,liels paldies!
jola:
09.12.10 16:40:55

Tiešām milzīgs paldies Rairitai arī no daudzām Ventspils meitenēm :))) Tik gardas piparkūkas vēl līdz šim nebija ēstas un receptīte arī vienkārša. Es arī biju no tām, kas vienmēr teica...lai nu ko, bet piparkūku mīklu pati nekad negatavošu :) Hā, bet nu saku, ka nekad vairs nepirkšu veikalā, jo šī receptīte vienkārši....mmmmmmm, pirkstiņus var aplaizīt. Vēlreiz liels, liels paldies, ka neturējāt kā saka, sveci zem pūra :)
baiba:
10.12.10 17:32:12

Paldies! Gatavoju piparkūku mīklu pirmo reizi.Par apmēram 2,50 latiem sanāca 3kg super labas mīklas! Vienīgais,pieliku 2 paciņas piparkūku garšvielu(Anatols,citu nebija.tb 20gr.)Bija nedaudz maigākas,kā parasti biju ēdusi,bet BURVĪGAS!!! Iesaku visiem.Izrādās,ka tas arī nemaz nav tik sarežģīti...:)
Rairita:
10.12.10 18:04:17

Paldies visiem par labajiem vārdiem :) Recepte tiešām ir sena, mantojumā man no mammas, kas savukārt to ieguva no savas draudzenes mammas, kas pagājušogad ļoti cienījamā vecumā aizgāja aizsaulē. Viņa Ulmaņlaikā gāja par saimnieci lielos godos.
Ieva:
13.12.10 21:44:00

Tik tiesam laba mikla!! Liels paldies, turmakos gadus izmatosu tikai so piparkuku miklu!
ilze:
14.12.10 12:29:50

Vienkarsi superiga recepte,liels paldies.Piparkukas sanaca loti gardas,tikai garsvielas liku vairak,parejo ka recepte.Loti,loti,loti garsigas piparkukas,ka berniba,velreiz paldies.
Zuziii:
18.12.10 19:04:34

Tas margariins ir kaads- kas ar saali vai bez? Es gribu taisiit miiklu, bet nu samulsu.. :(
ivis:
20.12.10 19:39:18

Paldies par recepti! Man gan uzberzaas tulzna no maisiisanas un pirmaa panna sadega, bet pec tam gan viss kartiba
inta-tas nav segvārds:
20.12.10 21:59:11

Malacis,Rairita,vēl tikai varēji uzrakstīt,ka gala iznākums ir 3,2 kg!!Bet nekas,prieks mieloties,tikai ļoti daudz jācep!
Inese:
22.12.10 16:20:19

Paldies par tik skaidri uzrakstīto recepti. Viss sanāca lieliski. Vienīgais es nepieliku visu cukuru (nākamgad domāju likt pat tikai pusi, jo man likās gana saldas) un nākamgad likšu vairāk garšvielu. Piparkūkas sanāca garšīgas, bet man mazliet pietrūka asuma. :))
zaneje:
30.12.10 11:30:22

Paldies par recepti. Ļoti garšīgas piparkūkas un galvenais viegli pagatavojamas.
agnese:
14.01.11 18:21:10

Nu piparkukas- visgarsigakas! lai cepumini sanaktu miksti, nakosa diena nevajag miltus likt klat, bet sadalit vairakas dalas un turet ledusskapi- iznemt tikkai dalu kura rulleshanai, lai nepaliktu miksta!
susliks:
28.11.11 18:03:00

VNK IZCILAS PIPARKŪKAS!!!!!
Lanucis:
30.11.11 18:43:48

Paldies no UK par burvīgo recepti! Rīt mēģināšu cept bet jau šodien mīklai garša ir super!!!
kikinja no kipras:
09.12.11 13:35:38

es te megjinu sameklet visas garshvielas.kardamona graudinji vieta atradu pulveriti.cik tadu likt?
hey:
10.12.11 21:50:13

paldies par recepti. sanaca ljoti garshigas, bet darbietilpigs process. pielikam drusku vairak garshvielas un balta cukura vieta izmantojam bruno.
Marē:
17.12.11 20:05:41

Pēc šiem garšīgajiem komentāriem arī es nolēmu šo recepti izmēģināt.
anna:
19.12.11 02:06:15

Liels paldies!!! It's amazing!!!!!
Egita:
19.12.11 02:53:17

Liels Paldies par garsiigam piparkukam:) Process laikietiplpiigs un noteikti nav veicams blakus berniem,bet rezultats ir ta verts :) Vienigais ari man prasijasmazlit airak garsvielu:)
dacuks:
19.12.11 14:41:04

Jau otro gadu gatavošu tieši šo mīklu, iznāk daudz un ļooti garšīgi. Paldies par recepti.
Anna:
19.12.11 22:11:26

Paaaliiigaaa!!! :((( Miltu jau audz par daudz, bet mīkl ajoprojām staipīga un lipīga :( ko esmu sadaraījusi ne tā un kā to labot? :(
secale cereale:
22.12.11 17:27:07

ņamm... laikam būs pašam jāpamēģina, jo mana otra pusīte ienīst piparkūkas...
Liene:
23.12.11 20:07:22

Paldies no Itālijas par brīnišķīgo recepti.
Viss sanāca lieliski. Tikai krējuma vietā izmantoju eļļu un tad, kad pievienoju sodu, mīkla negaidīti sāka celties. Laikam vajadzētu sodu pievienot lēnām..
Simona:
24.12.11 02:08:02

Sveiciens no Francijas! labi izskaidrots un super mikla sanaca. rit cepshu uz ZS galdu! :) paldies
Reda:
08.12.12 19:24:01

Sveiciens no Griekijas! :) Paldies Rairitai par uznjemibu un nesavtigo velmi padalities ar citiem savaa receptee! Nepastaav variants, ka mekleeshu citu recepti,jo taadas atsauksmes paarliecina!!!
Shogad paspiideeshu draudzeneem ar pashas ceptaam gardaam piparkuukaam! :)
Vijolīte:
12.12.12 09:34:16

Recepte patiešām laba! Īstā, lai Ziemassvētkos iepriecinātu ģimeni ar piparkukām kā bērnībā :)Ļoti viegli pagatavojama bez jebkādiem iesala ekstraktiem utt. Ievēroju visas sastāvdaļas kā receptē, nākamajā dienā mīkla ir perfekta! Un jabūt ļoti, lļti uzmanīgiem pievienojot ūdeni izkausētajam cukuram - man verdošas šļakatas lēca pāri katlam un pēc tam kasīju karameli nost no grīdas :))))
Evita:
16.12.12 13:50:23

Miilja Rairita!
Paldies par tavu recepti vakardien to taisiju un ta izdevas man ljoti laba.
Es pati esmu vacija un te nevar nopirkt piparkuku miiklu taapec taisiju pec tavas receptes.
zdevas miika ljoti ljoti laba Miiljsh Paldies Tev veelreiz!
Bet piparkucinjas cepshu veelak:)) kad tas izcepshu tad noteikti uzrakstishu ka garshoja.Pagaidam Ataa
Evita aus Nürnberg:)
sipola:
16.12.12 22:03:40

Cik ilgi mīkla var stāvēt ledusskapī? Ja gatavoju mīklu nedēļu pirms cepšanas, vai nekas slikts nevar notikt?
Diāna:
17.12.12 17:06:46

Laikam pārdedzināju cukuru, mīkla sanāca rūgta. Nespēju apturēt cukura vārīšanos, nogriezu uguni, pielēju ūdeni, bet vārīšanās process turpinājās, tumši brūns cukurs sprakšķēja uz visām pusēm, līdz kļuva melns. Varbūt nevajadzēja visas pārējās sastāvdaļas likt klāt, vajadzēja sākt ar jaunu cukura kilogramu, jo tagad ir pilns katls ar rūgtu mīklu. Gan jau pie bada apēdīs, bet rakstu tāpēc, ka kādam šis komentārs var noderēt - negaidiet, kad cukurs kļūst pārāk tumšs, un klāt lejiet aukstu, nevis karstu ūdeni (es lēju karstu, jo baidījos, ka cukurs sacietēs kā cukurgailis).
Citādi recepte šķiet ļoti, ļoti laba, mīkla izdodas plastiska un vienmērīga.
Rairita:
17.12.12 19:18:53

Diāna, man aizvakar gadījās precīzi tāpat kā Tev, un arī tomēr cerēdama, ka normalizēsies pieliku visu pārējo. Rezultātā tumša rūgtena mīkla. Problēma bij tā, ka par vēlu nogriezu mazāku uguni, es parasti sākumā karsēju uz tādas normālas, varētu pat teikt lielas, tad griežu mazāku un pabeidzu ar pavisam maziņu, kad jau praktiski izkusis ņemu nost no uguns. Ja karsē uz palielas, tad viņš vēl ilgi turpina karst. Vakar uztaisīju otru tūri, sanāca ļoti laba, šodien ir doma abas mīklas samiksēt un uzcept proves porciju. Došu ziņu kā sanāca :)
Jelena:
25.12.12 18:45:51

cik ilgi jātur uz uguns massu?otro reizi rakstu,neielikāt manu komentāru
Iveta:
25.12.12 22:30:39

Gatavoju pirmoreizi dzīvē piparkūku mīklu pēc šīs receptes - sanāca fantastiskas un domāju, ka no šī brīža mīklu vairs nepirkšu, gatavošu tikai pati. Galvenais tiešām vienkarsši un gardas padevās. Paldies par vienreizējo recepti!!!
Rairita:
29.12.12 12:36:29

cālis gļuko, rakstīju 3 reizes, teksts neparādās :(
ziņoju, ka eksperiments izdevās. Sākumā pamēģināju pielikt trešo daļu tumšo sadedzināto mīklu, beigās pus uz pusi jaucu, viss kārtībā, nebij nekāda rūgtuma.

Jelena,kā cukurs izkusis ņem nost no uguns, tieši virs tama komentāra izlasi manu tekstu ;)
siikpaka:
31.12.12 13:35:47

paldies par recepti! Piparkūku mīklu gatavoju pirmo reizi mūžā. Sanāca ļoti labi! Miltus liku par 200 gramiem vairāk, citādāk mīkla bija pajēla. Garša superīga! Nākamgad likšu vairāk garšvielu, jo ja garšvielu maisījumu negatavo pats, tad jārēķinās, ka pirktais ir švakāks. Sākumā nevarēju iemanīties izrullēt uzreiz uz cepamā papīra, bet pie trešās pannas jau amats bija rokās- mazdruscītiņ miltu un viss sanāk.

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS