Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/foto-receptes/zupas-biezzupas-kremzupas/noras-pupinu-zupa/

Noras pupiņu zupa

Kad lielie svētki aiz muguras, bet ēst joprojām gribas, gards un pietiekami ātri pagatavojams ēdiens ir visparastākā pupiņu zupa ar žāvētu gaļu. Gan jau kaut kad Latvijā atkal būs auksta, barga ziema, un pēc svaigā gaisā ziemas priekos pavadītas dienas, šis sātīgais ēdiens gan sasildīs, gan dos spēku nākamās dienas darbiem. Galvenais – atcerēties, ka pupiņas pirms vārīšanas jāizmērcē vismaz 6 stundas (lai gan – arī šo lietu var veikli apiet, ja mājās ir mikroviļņu krāsns vai konservētas pupiņas, kas vispār nav jāmērcē).

Ierosmei – pavisam vienkārša un lēta recepte. Katrs to var variēt pēc sirds patikas un pieejamiem produktiem (piemēram, lēto žāvēto cūkas kaulu vietā izvēlēties dārgāku variantu - žāvētu cūkas cauraudzīti, ko sagriež kubiņos, uz pannas nedaudz apcep un pievieno pupiņām reizē ar dārzeņiem. Var nelikt klāt sīpolu, toties pievienot pāris karotes tomātu biezeņa. Var nelikt timiānu, toties pielikt kaltētas pupumētras utt.).

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
(6 personām)
~ 250 ml kaltētas sarkanās vai baltās pupiņas
~ 500 g žāvētas cūku ribiņas
2 lieli kartupeļi
1 liels burkāns
1 sīpols
1 ĒK eļļas
lauru lapa
pipari
sāls
timiāns
skābs krējums
svaigi zaļumi
Gatavošana:


  1. Kaltētās pupiņas aplej ar aukstu ūdeni (~ 3 x lielāku tilpumu kā pupiņām) un atstāj uz vismaz 6 stundām*.

  2. Kad pupas nomērcētas, tām nolej mērcējamo ūdeni, liek katlā, pievieno gabalos sadalītas žāvētās ribiņas, pārlej aukstu ūdeni, piparu graudus, lauru lapu un uzvāra.

  3. Notīra un sīki sagriež sīpolu, notīra un uz rupjās dārzeņu rīves sarīvē burkānu.

  4. Katliņā uzkarsē eļļu, tajā apcep sīpolu, kamēr tas caurspīdīgs.

  5. Pievieno sarīvēto burkānu un nedaudz pasautē.

  6. Kad šķidrums uzvārījies, samazina liesmu. Ar putu karoti noņem putas. Liesmu nedaudz palielina, katlam uzliek vāku un vāra.

  7. Notīra un sagriež kubiņos kartupeļus.
    Kad pupiņas gandrīz mīkstas (atkarībā no šķirnes īpatnībām, apmēram pēc 25 minūtēm kārtīgas vārīšanās), izņem no zupas gaļu. Pievieno šķipsniņu kaltēta timiāna (uzmanīgi! Viegli pārdozēt!), kartupeļus, apceptos sīpolus un burkānus.

  8. Kamēr dārzeņi vārās, gaļu atdala no kauliem, sīki sagriež.
    Kad pupiņas un kartupeļi mīksti, gaļu liek atpakaļ zupā, īsi uzvāra, uzliek vāku un ļauj 10 minūtes pastāvēt.

  9. * Ja pupiņu zupas vārīšana ir fiksā ideja, nevis rūpīgi iepriekš plānots pasākums, ilgo pupiņu mērcēšanu var paātrināt ar mikroviļņu krāsns palīdzību. Pupiņas ber mikroviļņiem piemērotā traukā, uzlej ūdeni, karsē pie 900 W ~ 20 minūtes.
Iesūtījis:
Nora

Komentāri

Ayame:
05.01.07 10:59:56

Pēc pieredzes zinu, ka lauru lapas liek pašās vārīšanas beigās un pēc uguns nogriešanas izņem ārā. Vārīt opā ar zupu nav jēgas, jo izsmaržo un viss.
Andris:
21.04.07 17:12:39

Baigi labā, man garšoja. Arī visiem citiem. Paldies......
Jānis K.:
31.01.09 17:37:53

Ņam ņam ņam
Eva:
26.02.09 15:14:43

Paldies. Sodien so recepti izmantosu. + komplimenti par pashu recepti - vispatikamaka un saprotamaka, kas vispar atrodama i-netaa!
Sintija:
15.03.09 13:53:34

Zupa tiešām ir ļoti garšīga. E tieši tāpat visu laiku gatavoju.
Bet receptes izklāsts - vnk super.
ILĀNA:
24.05.09 15:02:13

ĻOTI JAUKA UN VIENKĀRŠI PASNIEGTA RECEPTE.VIEGLI SAPROTAMĀ VALODĀ.PALDIES.
nora:
05.07.09 09:28:13

Skatos un tīksmoju eju gatavot.
Mademoiselle:
24.07.09 08:41:10

Jā, izklausās un izskatās ļoti garšīgi, rīt mēģināšu :)
zuikelis:
28.07.09 12:54:12

Vienkaarshi ideaala zupa! Visi eeda, slaveeja un prasiija papildporcijas!
Līga:
10.10.09 23:08:25

Ļoti garšīga zupa, manējie visi bija sajūsmā!!! Paldies par lielisko recepti!
gandia:
17.10.09 14:50:42

Viss labi izskaidrots, bija viegli pagatavot un visiem nu ļoooti garšoja!! Paldies!
GunCha:
28.11.09 15:39:27

žāvetas gaļas nav mājās , piemetu treknumu , ko biju nogriezis no karbonādes un pievienoju basturmu (nedaudz)...redzēs , kas te sanāks....
Juze:
06.01.10 14:16:26

Jāņem baltās pupiņas, tās vārās ātrāk. Es parasti pērku Dobeles dzirnavnieka un var samērā ātri izvārīt pupiņas arī bez mērcēšanas, bet ne jau 1h laikā.
simferopoles kurmis:
19.01.10 23:04:02

super garda zupele! visi bija starā un paps vispār dikti slavēja pirms atlikušo dienas daļu pavadīt uz poda!
Agucis:
15.12.10 16:04:26

Es vēl pievienoju tomātu pastu un svaigas gaļas gabalu.
juchuks:
11.04.11 19:32:20

super recepte! paldies! es vēl pieliku pāris ēdamkarotes grūbu...
Alločka:
08.02.12 20:35:37

Super garda, tik tiešām! Vienreiz mēģināju ar tomātu pastu, vienreiz bez - abas reizes lielo katlu izēdām līdz apakšai. Vienkārši, ātri, lēti un garšīgi! Paldies!
lelde:
28.03.12 23:35:20

Bija laba un garda! Ar vienu blodinu nepietika, bija jaed otra uzreiz pec pirmas:)

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS