Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/miltu-izstradajumi/piragi-piradzini-smalkmaizites/rozmaizites-no-kartainas-miklas/

Rožmaizītes no kārtainās mīklas

Recepte ir ņemta no Ņinas Masiļūnes "Lielās Pavārgrāmatas". Rožmaizīšu cepšanai izmanto kārtaino rauga mīklu.

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
Mīkla:
1,2 kg miltu
2 glāzes piena
100 gr rauga
350 gr sviesta ( 150 g- mīklai, 200 g - mīklas plātnes pārziešanai)
150 gr cukura
3 olu dzeltenumi
kausēts sviests pārziešanai
Gatavošana:
Miltus izsijā, lai ievadītu vairāk gaisa. Raugu samaisa ar siltu ūdeni, miltiem un siltā vietā raudzē 15-20 minūtes ( 100 gr rauga, 1/2 glāzes silta ūdens,25 gr miltu).
Pienu sasilda līdz 35 grādiem, izšķīdina cukuru, šķipsniņu sāls. Miltus ieber lielā bļodā, vidū izveido nelielu bedrīti, kurā ielej pienu, sakultus olu dzeltenumus, uzbriedināto raugu un samaisa viendabīgu mīklu. Rokas ieteicams saziest ar augu eļļu, tad mīkla nelīp pie rokām.
Tad pievieno saputotu sviestu ~150 gr, un mīca tikmēr, kamēr mīkla atlec no rokām un bļodas malām. Tad mīklu nedaudz pārkaisa ar miltiem, apsedz ar drānu un liek raudzēties apmēram 3 -3,5 stundas siltā vielā. Pēc pusotras stundas mīklu vēlreiz drusku saspaida, pārsedz ar drānu ļauj rūgt.
Kad mīkla uzrūgusi, to ieliek ledusskapī atdzesēties - mīklas temperatūrai jābūt apmēram 20 grādu, tad mīklu izveltnē iegarenā 1,5 cm biezā plātnē, mīklas plātnes 2/3 trešdaļas ieziež ar mīkstu sviestu un plāksnes saloka trīskārt - t.i. -vispirms ar sviestu neapziesto plātnes
daļu pārliek pāri apziestajai daļai un tad atlikušo apziesto daļu . Galus aizspiež, lai tālākā darbā sviests neizspiestos no mīklas.
Salocīto mīklu pagriež pa 90 grādiem, izveltnē 1 cm biezā iegarenā plāksnē. Šoreiz saloka četrkārt- pretējās malas saloka līdz vidum, tad abas puses pārloka vienu otrai pāri. Ja ir vēlēšanās, tad šajā momentā var vēlreiz nosmērēt ar sviestu, un tad ir vēlreiz jāveltnē. Salocīto mīklu ieliek ledusskapī un atdzesē apmēram 15 minūtes.
Mīklu izņem no ledusskapja, saveļ veltnī , sadala nelielos gabaliņos, katru no tiem izveltnē apmēram 1,5 cm biezā plāksnē, tad malas ieloka 5 reizes uz iekšu, ielocījumus saspiežot ar pirkstiem, liek uz mīklas dēļa ar locījumu pusi uz leju un uzraudzē. Maizītes apgriež otrādi, liek uz plāts, apziež ar izkausētu sviestu un cep cepeškrāsnī 220 -230*C apmēram 15 minūtes.
* ja ir virtuves termometrs - man vismaz tāds ir - tad nav problēmu. Ja nav - nu tad uz aci tos grādus. 35*C - izņem no ledusskapja paku, kas ir apmēram 10*C uzliec un drusku pasilda, lai ir viegli remdens, nav auksts, tad būs 35*C. Galvenais, lai nav garaiņi pienam, tad jau būs pāri 60*C. Un, ja ķermeņa temperatūra ir 36,6*C, tad mīlai ir jābūt izteikti vēsai, pieliekot roku.
Iesūtījis:
abruks

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS