Cāļa virtuve

http://virtuve.calis.lv/receptes/pamatedieni/putnu-galas-edieni/zoss-galas-edieni/zoss-cepetis-ar-kadikogam/

Zoss cepetis ar kadiķogām

Apstiprina Jūsu balsi...
Sastāvdaļas:
1 zosi vai zoss sastāvdaļas,
1 paciņu kadiķogas (vienu burciņu santa maria kadiķogas),
5 ēk sāls,
miltus ietumēšanai,
vārošu ūdeni
Gatavošana:
iepriekšējā dienā:
Zosi nomazgā, nosusina. Kadiķogas kārtīgi sasmalcina, sajauc ar sāli (precīzu daudzumu ir grūti pateikt, jābūt apmēram 1:1 proporcijai) un turpina stampāt, kamēr šie kārtīgi sajaukušies. Svarīgi kadiķogas kārtīgi sasmalcināt! Ņem zosi un no visām pusēm (t.sk. iekšpuses) riktīgi ierīvē, apkaisa, pārkaisa utt. Zosi liek cepešpannā, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz ~ 24 stundām.
Ēšanas dienā:
Zosi kārtīgi nomazgā, liek cepešpannā un šauj iepriekš sakarsētā krāsnī (210-220 grādi) zemākajā pozīcijā. Pielej ~1/2 l vāroša ūdens. Cepšanas laiks: 2-3 stundas atkarībā no zoss izmēriem. Cepšanās laikā iztek tauki, tos vajadzētu ik pa laikam nosmelt. Ja ūdens iztvaikojis, to papildina - šķidrums nedrīkst pilnībā iztvaikot. Pēc ~puses cepšanās laika temperatūru samazina uz 190-200 grādiem. ~10 minūtes pirms cepšanās laika beigām, kad zoss jau smuki brūna un gatava izskatās, to apsmērē ar sālsūdeni (vai alu) un temperatūru atkal paaugstina uz 240 grādiem. Kad zoss gatava, šo ņem laukā, (pārklāj ar foliju, lai lieki nedziest), šķidrumu nokāš, pielej ūdeni tik daudz, lai mērce nav par stipru, ietumē ar miltiem.
Šajā receptē tiešām svarīgi ik pa laikam nosmelt iztecējušos taukus (bet ne cepeša šķidrumu!). Tauku tecēšanu var veicināt, ik pa laikam treknākajās vietās iedurot ar adāmadatu vai asu nazi - arī āda tad nesaplīsīs un viss treknums labi laukā tecēs.
Iesūtījis:
nora

Komentāri

Nav komentāru

Mans komentārs:




 

Noderīgas adreses

Viss saraksts »

Copyright © 2001–2010 SIA "CĀLIS"

Ievietotās informācijas (vai to daļu) kopēšana vai izplatīšana bez www.calis.lv administrācijas rakstiskas atļaujas ir stingri aizliegta.
Rakstiet administrācijai | Reklāma | Noteikumi | Saistību atruna

Facebook Twitter RSS